Jezerniki slavili v Houstonu

V noči na sredo so bile v košarkarski ligi NBA odigrane štiri tekme, domača moštva pa so iztržila polovični uspeh. Eno od dveh gostujočih zmag je dosegel Los Angeles Lakers, moštvo Saše Vujačiča.

Objavljeno
13. december 2006 12.11
Saša Vujačič
New York - V noči s torka na sredo so bile v severnoameriški košarkarski ligi NBA odigrane štiri tekme, domača moštva pa so iztržila polovični uspeh. Eno od dveh gostujočih zmag, in sicer s 102:94, je dosegel Los Angeles Lakers, moštvo Saše Vujačiča, ki je proti Houstonu na igrišču prebil samo minuto in ni dosegel niti ene točke. V gosteh je zmagal tudi Denver Nuggets, ki je bil s 100:87 boljši od Atlante, medtem ko sta bila Milwaukee in Golden State uspešna na domačih igriščih. Prvi so s 94:93 premagali Seattle, drugi pa moštvo Sacramento Kings s 126:113.

Na vseh štirih tekmah je največ pozornosti dobila tekma v Houstonu. Čeprav sta imeli moštvi Houston Rockets in Los Angeles Lakers pred tekmo povsem enak izkupiček v zmagah in porazih (14:6), so bili favoriti domači košarkarji. V njihovo korist je zgovorno pričal podatek, da so v dosedanjih devetih srečanjih doma izgubili le enkrat, medtem ko so Jezerniki letos na šestih gostovanjih iztržili le polovični izkupiček. Na koncu pa se je le izkazalo, da je bila odsotnost domačega zvezdnika Tracyja McGradyja, šestkratnega udeleženca all star tekmovanja, le prevelik udarec za gostitelje. Vso breme Raket je moral tako prevzeti Yao Ming, ki je sicer s 26:23 dobil strelski dvoboj s Kobejem Bryantom, a ko se je ustavilo njemu, se je ustavilo tudi vsem drugim.

Ob polčasu, ko je bilo le 54:51 za goste, je kitajski košarkar dosegel 21 točk, v nadaljevanju pa vsega pet. Odločilna je bila pravzaprav tretja četrtina, ko so Jezerniki zaključili kar deset protinapadov in dosegli delni izid 30:13 za vodstvo s 84:64, nekaj trenutkov pozneje je bilo že neulovljivih 27 točk razlike (93:66), tako da si je trener Jezernikov Phil Jackson lahko privoščil tudi nekatere zamenjave, katerih si v tesni končnici zagotovo ne bi. Domači košarkarji so na krilih Lutherja Heada, ki je v zadnji četrtini dosegel 11 od svojih 21 točk, sicer skušali doseči največji preobrat v zgodovini kluba, pred tem jim je leta 1977 uspelo nadomestiti zaostanek 23 točk proti Portlandu, a jim je zmanjkalo časa. Slavje Los Angelesa je pokvarila le poškodba kolena Lamarja Odoma, drugega strelca kluba, ki bo prvih poročilih moral počivati vsaj dva tedna.