Jo-Jo, biser iz Corvinove draguljarne

Liverpoolov padec na štadionu Artemio Franchi v Firencah je navdušil tudi poražence, angleške medije, ki so v 19-letnem krvniku rdečih vragov Stevanu Jovetiću takoj našli prvovrstno zgodbo.

Objavljeno
04. oktober 2009 11.56
G.N.
G.N.
Rim - Liverpoolov padec na štadionu Artemio Franchi v Firencah je navdušil tudi poražence, angleške medije, ki so v 19-letnem krvniku rdečih vragov Stevanu Jovetiću takoj našli prvovrstno zgodbo. »Messi iz Črne gore, Čudežni deček, Črnogorski otrok« so po bravurozni predstavi, začinjeni z dvema goloma, nadeli vzdevke najstniku, o katerem pravljice pišejo tudi Italijani. Fenomen Jovetić! Kratko in jasno, je zapisala, kot vselej, ko se hvaljenja ali grajanja loti, rožnata La Gazzetta dello Sport.

 

Roke si manejo v vijoličastem klubu iz Firenc. V pičlem letu so vložek potrojili. Lansko poletje so igralca s kodrasto pričesko iz beograjskega Partizana pripeljali za osem milijonov evrov, zdaj je tržna vrednost 25 milijonov evrov. Športni direktor Pantaleo Corvino je glavni krivec, da se je naslednik znamenitih črnogorskih asov Dejana Savičevića in Predraga Mijatovića (tri sezone je bil član Fiorentine) prelevil v enega največjih zvezdnikov uvodnega dela sezone na Apeninskem polotoku. Jovetić je po uvajalni minuli sezoni v tej kot meteor udaril in si takoj pridobil podporo navijačev, ki so mu nadeli vzdevek Jo-Jo.

 

V Firencah že vlada jojomanija, Corvino pa si spet daje duška in se smeji. Devetinpetdesetletnik se ima za kaj. Njegov sloves izjemnega lovca na nadarjene fante, ki si ga je prislužil med delovanjem pri Lecceju, se je znova potrdil. Fabrizio Miccoli, Valeri Bojinov, Javier Ernesto Chevanton, Mirko Vučinić, Cristian Daniel Ledesma, Konan, Dimitar Berbatov, Felipe Melo. To je del najslavnejših igralcev, ki jih ostro oko enega najbolj cenjenih športnih direktorjev v Italiji ni spregledalo. Vrednost omenjenih nogometašev na trgu krepko presega sto milijonov evrov.

 

Corvino, ki športnemu delu vijoličastih poveljuje od leta 2005, je zadnje dni razkrival, kako se mu je posrečilo prepričati Jovetića, da je izbral Fiorentino, kljub bogatejšim ponudbam Manchester Uniteda, Reala Madrid ali Juventusa. Pred tremi leti se je odpravil v Podgorico in se pogovoril s starši. Odkril je, da sta Jovetić in njegova mati oboževalca Gabriela Batistute. Novica, da se Fiorentina zanima za mladega Stevana, se je hitro razširila, najprej do Mijatovića, potem še do Old Trafforda. Toda spretni Corvino je povlekel odločilno potezo. Starše je povabil v Firence, jim pokazal vse njene čare in tudi predstavil klub ter njegovo vizijo. Zadel je v polno, saj je Stevan brez pomislekov izbral Fiorentino.

 

Jo-Jovo nogometno odraščanje je bliskovito. V pretekli sezoni je dosegel dva gola v serie A, letos je že pri treh, skupaj skupaj z ligo prvakov pri petih. »Njegov talent je očiten. V prejšnji sezoni je bil še prevelik egoist, zdaj se je prilagodil kolektivu in se tako tudi giblje na igrišču. Je precej velika osebnost, ki še mora dozoreti. Če bo razumel, da se bo treba nenehno gibati in se ponujati, predvsem v kazenskem prostoru, potem bo zabil še veliko golov,« je svojega varovanca opisal trener Cesare Prandelli, v Italiji za mnoge edini in resnični »Special One«.

 

Kdor je mislil, da je Stevan po izbruhu proti Liverpoolu slavil dolgo v noč, se je zmotil. »Nikakršnega slavja ni bilo. Tekme se vrstijo v peklenskem ritmu. S starši in sestro sem bil. Družina je moje življenje in dekle Jelena (20 let, op. p.), ki me pogosto obišče v Firencah,« je povedal Jo-Jo, ki se tako kot večina njegovih vrstnikov sprošča ob igranju na playstation. »Odlično se zabavam, igram za Barcelono,« mimogrede odkriva še, kje bi v prihodnosti lahko še igral.