Jolanda Čeplak: Nisem neumna niti nevedna

Nosilka kolajn z olimpijskih, svetovnih in evropskih prvenstev je novico slej ko prej pričakovala, čeprav je upala, da bo po pozitivnem testu A test B negativen. Z anketo smo tudi preverili mnenje športne srenje.

Objavljeno
27. julij 2007 15.10
Jolanda Čeplak
Ljubljana– Čeprav nismo povsem prepričani, da so slovenski športni zvezdniki dopinško čisti, je vendarle afere največjih svetovnih zvezdnikov kova atletov Justina Gatlina, Marion Jones in Tima Montgomeryja, kolesarjev Floyda Landisa in Aleksandra Vinokurova, avstrijskih olimpijskih smučarjev in še bi lahko naštevali velike grešnike sorazmerno lahko in neobremenjeno spremljati z varne razdalje. Ko pa na dopinškem testu pade takšna zvezdnica domačega športa, kot je Jolanda Čeplak, je to zagotovo velik šok tudi za novinarje. Novica, ki jo je prvi objavil o dopingu zagotovo najbolje obveščeni časopis sveta, francoski športni dnevnik L'Equipe, je bila zastrašujoča.

Nosilka kolajn z olimpijskih, svetovnih in evropskih prvenstev je novico slej ko prej pričakovala, čeprav je upala, da bo po pozitivnem testu A test B negativen. Analiza v francoskem laboratoriju Chatenay-Malabryju pri Parizu, od doker so sicer prišle številne sporne analize, je potrdila pozitiven test A, ki so ga kontrolorji IAAF opravili 18. junija v Monte Carlu. Čeplakova je prepričana, da gre za napako oziroma da se je v njenem telesu zgodilo nekaj čudnega. »EPO in drugih prepovedanih sredstev nisem nikoli jemala. Svojo nedolžnost bom s pomočjo slovenskih in svetovnih strokovnjakov poskušala dokazati. Verjemite mi, da nisem tako neumna in nevedna, da bi jemala prepovedane učinkovine. Zato je bil pozitiven test zame hud šok, po katerem se bom težko opomogla,« je bil prvi komentar Čeplakove, ki je za začasni suspenz IAAF izvedela na pripravah v Poreču. »Za menoj je dolga in uspešna kariera in noro bi bilo, če bi vse, kar sem dosegla v petnajstih letih vrhunskih nastopov, trdih treningov, številnih poškodb, padcev in vrnitev postavila na kocko zaradi enega teka ali rezultata, ki je v primerjavi s tem, kar sem dosegla v preteklosti, vendarle povprečen,« je nadaljevala pogovor.

Na vprašanje, ali se je med tremi junijskimi testi na treningih v Monte Carlu in na evropskem pokalu v Milanu kaj posebnega zgodilo, je odgovorila, da ji je zelo čudno, da sta bila dva testa v tednu dni negativna, srednji pa pozitiven. »Na dan, ko so me obiskali kontrolorji, sem dobila mesečno perilo. Morda je to vplivalo na porušeno razmerje rdečih krvničk v mojem telesu. Sicer o tem res ne vem veliko, zato o izidu testa, ki ga še nisem ne dobila ne videla, nočem preveč govoriti. To je področje za strokovnjake. Lahko samo rečem, da sem bila letos že 7-krat testirana zunaj tekmovanj in dodatno tudi na nekaterih tekmah. Števila testov drugih športnikov sicer ne poznam, vendar menim, da sem med najbolj nadzorovanimi športnicami na svetu. V zadnjih petih letih sem opravila več kot petdeset testov,« Čeplakova zatrjuje, da se nikoli ni skrivala niti izmikala, še manj pa iskala sredstva, s katerimi bi lahko na nedovoljen način dvignila svoje zmogljivosti.

V anketi smo preverili, kaj ob šokantni novici razmišljajo v športni srenji, njeni športni kolegi in strokovnjaki. Vsi so soglasno opozorili, da je treba počakati do konca postopka in na uradno potrjene izsledke. Več ...

Več preberite v današnjem tiskanem Delu!