Jorge se vrača v igro za vrh

Preveč bitk je za Valentinom Rossijem, da mu ne bi bilo verjeti na besedo, ko poskuša umiriti preveliko evforijo svoje okolice z opozorilom, da lovorika v motociklističnem SP še zdaleč ni oddana.

Objavljeno
04. oktober 2009 17.23
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Estoril - Preveč bitk je za Valentinom Rossijem, da mu ne bi bilo verjeti na besedo, ko poskuša umiriti preveliko evforijo svoje okolice z opozorilom, da lovorika v motociklističnem SP še zdaleč ni oddana. Včeraj je v Estorilu vodilni dirkač sezone s 4. mestom doživel največji poraz kariere na tem dirkališču, saj je prvič ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder, zmago prepustil edinemu tekmecu za končni uspeh Jorgeju Lorenzu, obenem pa doživel tudi tisto, pred čemer je najbolj opozarjal. Veličastno vrnitev Caseyja Stonerja, ki resda ne kandidira več za lovoriko 2009, a bo do konca z visokimi uvrstitvami na posameznih dirkah očitno drugim »kradel« dragocene točke. Včeraj je to z drugim mestom že naredil - v Lorenzovo korist.

Seveda ne gre pričakovati, da Stoner namenoma dela v prid drugega Yamahinega dirkača, marveč se poskuša predvsem čim bolje vrniti po telesnem in menda tudi psihološkem zlomu konec poletja, a njegova vloga bo morda ključna v razpletanju sezone. Včeraj je sijajno opravil svojo nalogo, nasploh vse dneve na Portugalskem deloval izjemno sveže in bil na koncu vsaj tolikšen junak kot zmagovalec in tudi najhitrejši z uradnega treninga Lorenzo, ki si je z novo zmago v sezoni povrnil upanje, da morda pripravi največji preobrat v SP zadnjega desetletja. Njegov zaostanek se je s 30 točk zmanjšal na vsega 18, do konca sezone pa so še tri dirke: v Avstraliji, Maleziji in Španiji.

»Nisem pričakoval tako prepričljive zmage, upal pa, da se bom še lahko vrnil v boj za naslov prvaka. Priznam, precej mi je pomagal Stoner, za katerega sem že sredi tedna dejal, da bo pomemben dejavnik naslednjih tednov in da se veselim njegove vrnitev. Zdaj tudi lahko več tvegam, saj lahko do konca manj izgubim kot Rossi,« je prepričan Lorenzo, ki je na Portugalskem zmagal že lani, včeraj pa vodstvo iz rok izpustil le za kratek čas, potem ko ga je ob uvodu dirke prehitel na koncu tretjeuvrščeni Daniel Pedrosa.

Včeraj so, kot kaže, končnemu izkupičku dirkačev precej botrovale tudi težave Rossijevega moštva, zaradi česar sloviti Italijan že dolgo ni bil tako povešenega obraza. Še uro po nastopu je jezno pregledoval motor in tarnal nad slabim oprijemom zadnje gume. »Tega ne gre jemati kot tragedijo, saj je pred nami še nekaj preizkušenj in najhuje bi bilo, da zdaj zapademo v skrbi o našem položaju v SP. Naša priprava na Philip Island, kjer bomo štartali čez 14 dni, se je začela že takoj po tokratnem nastopu, saj je na kocki veliko stvari, bolj kot tehnično plat pa moramo ohraniti mirne živce, saj se letos marsikaj razpleta drugače kot prejšnja leta. Konkurenca je pač velika,« je komentiral Rossi.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Delo