Judoisti v Beograd po prve točke za olimpijske norme

Beograd, natančneje beograjska Arena, bo od četrtka pa do nedelje dom najboljšim judoistom in judoistkam Stare celine. Na letošnje evropsko prvenstvo potuje seveda tudi slovensko zastopstvo, kimone s slovenskimi grbi bo v srbski prestolnici obleklo devet borcev in bork.

Objavljeno
03. april 2007 20.45
Urška Žolnir (desno) je olimpijskem bronu dodala še odličje s SP
Celje - Beograd, natančneje beograjska Arena, bo od četrtka pa do nedelje dom najboljšim judoistom in judoistkam Stare celine. Na letošnje evropsko prvenstvo potuje seveda tudi slovensko zastopstvo, kimone s slovenskimi grbi bo v srbski prestolnici obleklo devet borcev in bork. Žensko izbrano vrsto sestavljajo judoistke celjskega Sankakuja Petra Nareks, Vesna Džukič, Urška Žolnir, Regina Jernejc in Lucija Polavder, medtem ko bodo moško ekipo sestavljali Roki Drakšič, Klemen Ferjan, Primož Ferjan in Matjaž Ceraj.

Tokrat je Beograd pripravljen

Evropsko prvenstvo bi moralo biti v Beogradu že leta 2003, a ga je Evropska judo zveza (EJU) takrat zaradi nestabilnih političnih razmer v Srbiji in Črni gori prestavila v romunsko Bukarešto. Tokrat je glavno mesto Srbije pripravljeno, sodelovanje na dogodku med 6. in 8. aprilom pa je že potrdilo preko 500 judoistov in judoistk iz 45 držav. Prvenstvo bo za številne tekmovalce že prva priložnost za nabiranje dragocenih točk, ki štejejo v kvoto za izpolnjevanje norm za nastop na olimpijskih igrah Pekingu. Ciklus zbiranja točk bo trajal do vključno EP prihodnjega leta, vmes bodo judoisti in judoistke norme lovili še na 12 tekmah svetovnega pokala in svetovnem prvenstvu, ki bo septembra v Riu de Janieru.

Slovenijo bo predstavljalo 9 judoistk in judoistov

Slovensko ekipo bo v srbski prestolnici sestavljalo pet judoistk in štirje judoisti. Reprezentanca pod vodstvom predsednika Judo zveze Slovenije (JZS) Bogdana Gabrovca in selektorjev Marjana Fabjana ter Filipa Leščaka bo znova sestavljena iz pregovorno kakovostnih slovenskih tekmovalcev in tekmovalk. Sestavljali jo bodo: Petra Nareks (do 52 kg, Sankaku), Vesna Džukič (do 57 kg, Sankaku), Urška Žolnir (do 63 kg, Sankaku), Regina Jernejc (do 78 kg, Sankaku), Lucija Polavder (nad 78 kg, Sankaku), Roki Drakšič (do 60 kg, Sankaku), Klemen Ferjan (do 81 kg, Drava), Primož Ferjan (do 100 kg, Impol) in Matjaž Ceraj (nad 100 kg, Impol).

V Beograd potujeta tudi Sraka in Jereb

"Z nami potujeta tudi Raša Sraka in Sašo Jereb, sicer prav tako večkratna udeleženca največjih tekmovanj, ki pa zaradi poškodb še nista v formi in bosta tokrat le opazovala tekmece. Strokovni svet je na koncu odločil, da si nastop na EP zasluži tudi Matjaž Ceraj, čeprav ni izpolnil norme, je pa res, da je bil precej časa poškodovan in zato niti ni imel pravih možnosti za dokazovanje. V Beogradu bo Ceraj tako nekako osmi potnik, kot rečemo, čeprav bo v resnici deveti," je na novinarski konferenci šaljivo menil predsednik zveze Gabrovec.

"Ekipa je dobro pripravljena, priprave so potekale po načrtih. Nad nikomer ne vršimo pritiska, da mora osvojiti kolajno, kvalifikacijski ciklus se namreč šele začenja. Vsekakor so najvišje uvrstitve vedno naš cilj," je bil kratek Marjan Fabjan, sicer trener celjskega kluba Sankaku, ki bo imel v Beogradu sicer poleg celotne ženske reprezentance na blazinah še Drakšiča.

Med favoritinjami tudi Urška Žolnir


Ena favoritinj za kolajno bo seveda znova tudi Urška Žolnir, ki že ima kolajno s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger, v zbirki ji manjka samo še medalja z EP. Na tekmah svetovnega pokala je letos nastopala odlično in prav gotovo bo v Beogradu spet skušala pokazati največ. "Na to prvenstvo so se pripravljale vse ekipe, saj prvenstvo že šteje v kvoto točk za nastop na OI. Naša forma zato ni na višku, saj nas čaka še dolgo leto napornih tekem. Poškodb ni bilo, zato na prvenstvo odhajam polna optimizma. Bomo videli kako bo," je bila pri napovedih previdna Žolnirjeva. Podobnega mnenja so bili vsi reprezentanti in reprezentantke, vsak bo nastopil po najboljših močeh in si že v Beogradu skušal zagotoviti dobro izhodišče pred nadaljevanjem sezone.

Tekmovanje se prične v petek, 6. aprila, ko bodo najprej na sporedu lažje kategorije (do 48, 52, 57 kg pri ženskah in do 60, 66 kg pri moških), v soboto sledijo srednje kategorije (do 63, 70 kg za ženske ter do 73, 81 kg za moške), zadnji dan pa bodo nastopili še najtežji borci in borke (do in nad 78 kg za ženske ter do 90, 100 kg in nad 100 kg za moške).