Julia Mancuso brez konkurence

Ameriška smučarka Julia Mancuso je zmagovalka smuka za svetovni pokal v francoskem Val d'Iseru. Edina slovenska predstavnica Urška Rabič je končala daleč od točk svetovnega pokala.

Objavljeno
19. december 2006 14.33
Val d'Isere - Ameriška smučarka Julia Mancuso je zmagovalka smuka za svetovni pokal v francoskem Val d'Iseru. Drugo mesto je osvojila Avstrijka Renate Goetschl, ki je zaostala 43 stotink, ameriški uspeh pa je s tretjim mestom dopolnila Lindsey Kildow (+ 0,54). Edina slovenska predstavnica Urška Rabič je z zaostankom 3,92 sekunde smuk končala daleč od točk svetovnega pokala.

Potem ko so bili v začetku meseca prireditelji v Val d'Iseru prisiljeni odpovedati moške tekme svetovnega pokala, so program ženskih z manjšo zamudo le izpeljali. Današnji smuk je bil že po načrtu njihov, sredin smuk bo nadomestek za St. Moritz, četrtkov slalom pa za Megeve.

Na današnjem prvem smuku je bila razred zase Julia Mancuso. Smučarka, ki je v prejšnji sezoni trikrat stala na stopničkah v hitrih disciplinah, zmage pa še ni imela, je največji uspeh dosegla na letošnjih olimpijskih igrah, ko je v Sestrieru osvojila veleslalomsko zlato. Tokrat pa je bila na progi O.K. neustavljiva, saj je s številko 21 do takrat vodilno Francozinjo Ingrid Jacquemond ugnala kar za sekundo in pol. Slabše kot običajno so se tokrat odrezale Avstrijke; Marlies Schield je ostala celo brez točk na 36. mestu, Alexandra Meissnitzer pa je bila šesta. Tako je čast rdeče-belo-rdečih reševala Renate Goetschl, ki se je edina približala Američanki na manj kot pol sekunde. Dobro se je izkazala tudi Švedinja Anja Paerson, najboljša s ponedeljkovega edinega treninga, ki je bila na koncu četrta, stopničke pa ji je odnesla Lindsey Kildow. "Lepo je doseči prvo zmago svetovnega pokala. Ampak vedno sem vedela, da jo bom nekoč dosegla, bilo je le vprašanje, kako bom izvedla vožnjo. Danes je bila zelo dobra, pa tudi smuči so bile odlične," se je veselila Američanka.

Tekmo je zasenčil grd padec Italijanke Nadie Fanchini. Potem ko je slabo ocenila enega od skokov, je poletela po zraku s hrbtom obrnjena proti strmini, nato pa trdo treščila na pobočje in zdrsnila pod dvema zaščitnima mrežama. Reševalci so potrebovali kar nekaj minut, da so smučarko, ki je bila po padcu za kratek čas tudi v nezavesti, rešili izpod podrte ograje, nato pa so jo s helikopterjem prepeljali v bolnišnico; po prvih podatkih je dobila pretres možganov in si zlomila zapestje, verjetno pa si je tudi poškodovala koleno. Po več kot četrturni prekinitvi so se po progi spustile še najboljše iz prve trideseterice, a se nobena ni več približala dosežku Mancusove, je bila na progi dve številki pred nesrečno Fanchinijevo.

Slovensko smučanje ima v Val d'Iseru skromno zasedbo. Na smukih nastopa le Urška Rabič, ki je na prvi od dveh tekem z zadržano vožnjo in precej napakami nabrala zaostanek skoraj štirih sekund, tako da je pristala daleč od dobitnic točk svetovnega pokala.