Jutri v Berlinu Romanova in Kolaričeva

Jutri bosta na svetovnem atletskem prvenstvu v Berlinu nastopili Sonja Roman in Nina Kolarič. Prva ob 20. uri v polfinalu teka na 1500 metrov, druga bo ob 18-ih začela kvalifikacije skoka v daljino.

Objavljeno
20. avgust 2009 21.30
Nina Kolarič
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Berlin - Sonja Roman iz Hodoša bo na 12. atletskem svetovnem prvenstvu v Berlinu nastopila v polfinalu teka na 1500 metrov v petek ob 20. uri, dve uri prej, ob 18. uri, pa bo druga slovenska rekorderka Nina Kolarič (Ptuj) začela kvalifikacije v skoku v daljino.

Sedmi dan prvenstva bodo podelili pet kompletov odličij: ob 9.10 se bo začel nastop atletov v hitri hoji na 50 km, ob 19.15 se bodo tekmovalci pomerili v skoku v višino, ob 20.20 metalke diska, ob 21.00 tekačice na 200 m, ob 21.20 pa tekači na 400 m.

 

Romanova je 18. avgusta v tretji skupini prvega kroga kvalifikacij teka na 1500 m zasedla šesto mesto (4:09,65) in se s 13. skupnim časom zanesljivo uvrstila v polfinale. Nastopila bo v prvi od dveh skupin, v finale, ki bo na programu zadnji dan SP ob 17. uri, pa se bo uvrstilo po pet najhitrejših iz vsake skupine ter še dve najhitrejši po času. V njeni skupini bo tekla tudi branilka naslova iz Osake leta 2007 Maryam Yusuf Jamal iz Bahrajna, ki ima v lasti najboljši letošnji izid na svetu (3:56,55).

 

"Pravzaprav je vseeno, v kateri skupini bi nastopila. V vsaki dve do tri atletinje izstopajo z nekoliko boljšimi časi, nato pa nas je večina tesno skupaj. Poskusila bom teči v zavetrju, torej ne bom narekovala ritma, vendar v ospredju. Obenem se ne bom pustila zapreti in onemogočiti svoje možnosti v primeru hitre spremembe ritma ali v finišu," je pojasnila Romanova, bronasta na dvoranskem evropskem prvenstvu marca letos v Torinu, kjer je osvojila svoje prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih, 10. julija pa je na zlati ligi v Rimu s 4:02,13 izboljšala slovenski rekord Jolande Čeplak.

 

Nina Kolarič, sostanovalka Romanove v hotelu, v katerem biva večina reprezentanc, je prav tako lastnica najboljše slovenske znamke. Na domačem stadionu na Ptuju je 29. junija lani skočila 6,78 m, tega izvrstnega rezultata pa lani zaradi bolezni na olimpijskih igrah v Pekingu ni mogla nadgraditi. Tudi letos jo spremljajo zdravstvene težave od dvoranskega EP v Torinu, kjer je na četrtem mestu bronasto odličje zgrešila za 20 centimetrov. Avtomatična kvalifikacijska norma za nastop v finalu bo 6,75 m, vendar pa bo, tako kot v vseh drugih disciplinah SP, za preboj med 12 najboljših potrebna precej manjša daljava.

 

"Žal mi v vsem tem času, od EP v Torinu, še nihče ni povedal natančne diagnoze in načina zdravljenja poškodovanega gležnja. Zaradi tega sem izgubila lep del priprav na sezono, ki se zato ni razpletala po mojih načrtih, saj sem imela zaradi bolečin malo nastopov. Poleg tega mi je gleženj po državnem prvenstvu v Mariboru, moji zadnji tekmi pred SP, tudi močno otekel. Na prizorišču SP sem zato sicer trenirala vse prvine, le samih skokov ne. Želim si le, da bi gleženj zdržal," je pojasnila Kolaričeva, študentka prava.