Kaj bo prinesel žreb v Zürichu?

Svetovna nogometna zveza (FIFA) bo danes po 14. uri na svojem sedežu v Zürichu izžrebala pare dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010 v Južnoafriški republiki. V eni izmed osmih kroglic bo zapisano tudi ime Slovenije.

Objavljeno
19. oktober 2009 11.29
P. Z.
P. Z.
Zürich - V dodatne kvalifikacije se je uvrstilo osem reprezentanc, ki so osvojile drugo mesto v svojih kvalifikacijskih skupinah. Slovenija je bila druga v skupini 3, kjer je zaostala za Slovaško. FIFA je osem reprezentanc razdelila v dve skupini, glede na njihov položaj na njeni jakostni lestvici.

Slovenija je kot 49. na njej uvrščena najnižje, zato ji ne pripada vloga nosilke, tako kot tudi ne Irski, Ukrajini in Bosni in Hercegovini. V prvem bobnu bodo Francija, Portugalska, Grčija in Rusija. Tiha želja Slovencev je evropski prvak iz leta 2004 Grčija, ki naj bi bila najlažje premagljiva. Slovenski selektor Matjaž Kek bi se najraje izognil Rusiji s selektorjem Guusom Hiddinkom.

Francija je nogometna velesila, nekdanji svetovni in evropski prvak, vendar se sooča z mnogimi težavami, nepriljubljeni selektor Raymond Domenech ima težave z disciplino in motiviranostjo, vprašljiv je tudi nastop poškodovanega Thierryja Henryja. Portugalci prav tako niso navdušili v kvalifikacijah, kjer so za las ujeli drugo mesto pred Švedsko. Toda z najdražjim nogometašem na svetu Cristianom Ronaldom in tehnično superiornostjo bi bili zagotovo zelo težko premagljivi tekmeci za Slovence.

Prve tekme dodatnih kvalifikacij bodo 14. novembra, povratne pa 18. novembra. Štirje zmagovalci bodo sodelovali na prvem mondialu na afriški celini.