Kako igrati na tekmi leta?

Zdenko Verdenik, Mladen Rudonja in Janez Zavrl so za Delo ocenili možnosti Slovenije za zmago na sobotni tekmi na Slovaškem. Veljalo bi staviti na napad in močan nacionalni naboj.

Objavljeno
08. oktober 2009 11.13
Gorazd Nejedly, Siniša Uroševič
Gorazd Nejedly, Siniša Uroševič
Zdenko Verdenik, nekdanji selektor: »Praviloma se pred takšno tekmo ne menja enajsterice, ki je zablestela na zadnji. Pri pripravi in izbiri taktične različice kaže upoštevati psihološki dejavnik in koncept igre. Pri prvem je pomembno to, da so igralci povsem sproščeni in, če je le možno, naj se sploh ne bi ozirali za tem, kaj ta tekma prinaša.

Sproščenost je ideal, ki mu je treba dodati še homogenizacijo. Upam, da igralci niso izpostavljeni preveliki selektivni bitki za igralne položaje. Glede koncepta in taktičnega izhodišča je več ali manj jasno, da tekmecu ne smemo dopustiti, da bi narekoval igro. Mi smo pokazali, da lahko zadržimo žogo in s hitrimi gibanji, bliskovitimi akcijami, predvsem globinskimi žogami za hrbet tekmecev dvignemo raven igre, ki je iz tekme v tekmo kakovostnejša.

Če to uveljavimo in tekmece držimo krepko daleč od naših vrat, vsaj 30 m do 40 m, s čimer bi bili tudi mi bliže njihovim, so naše možnosti precejšnje. Slovaki v branjenju le niso tako uspešni. Naša reprezentanca je močna zato, ker jo odlikuje kolektivna igra, navkljub Novakovičevim ali Korenovim individualnim sposobnostim. In na nek način ima srečo, da je na tržnici, da so mnogi igralci še dodatno motivirani, ker pri svojih klubih ne igrajo ali bi radi prestopili.«

Mladen Rudonja, bivši reprezentant: »Ni kaj razmišljati, Boštjan Cesar je velika okrepitev. Ima izkušnje in je čvrst, se pravi, da se vrača v enajsterico, kar se mene tiče. Kar zadeva pristop in izhodišče tudi ni dvoma. To tekmo moramo dobiti in špekulativno razmišljanje sploh ne pride v poštev. Lepše priložnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo zanesljivo ne bo. V tej tekmi šteje le igra za vse ali nič in k sreči smo v takšnem položaju, da lahko razmišljamo tudi o zmagi.

Prepričan sem, da Slovaki niso boljši od nas, prednost pred nami na lestvici pa je več ali manj sad večje sreče doslej. Kajpak se ne smejo zaleteti, ne smejo hiteti, toda v glavi mora biti vsem jasno, kaj hočejo. Odločilne bodo prehodi iz obrambne v napadalno formacijo, če se le da s čim več napadalci in obratno. Če bodo to kakovostno izpeljali, hitro in natančno, se nam obeta sijajna tekma, ki bi jo na koncu utegnila odločiti prekinitev. Ta element je treba v pripravah še posebno izbrusiti, saj nazadnje skoraj vse odločilne tekme na tako visoki ravni odločajo prosti streli, enajstmetrovke … In le en trenutek nezbranosti.«

Janez Zavrl, nogometni trener:
»To bo tekma, v kateri na svoj račun ne bodo prišli razumski analitiki. To je ena sama tekma in ima povsem druge naboje, ki bodo odločilnejši kot taktične različice ali kdo bo storil lucidnejšo potezo … Odločilo bo nekaj več, v ospredju bo kolektivni duh, fanatizem, pri čemer ne gre za klasičnega, marveč nacionalnega, ki bo zasenčil taktično-tehnične elemente.

Slovenci ga sicer znamo uporabljati, je pa res, da nacionalni naboj ni vselej prisoten v polnem pomenu. Ker smo Slovenci individualisti, je ta nacionalni naboj na kolektivni ravni sila težko izžarevati. Če ga bomo v eni sami tekmi dvignili in aktivirali do skrajnosti od prvega do zadnjega moža v nogometnem taboru, potem so temelji za uspeh postavljeni. S takšnim pristopom smo bili uspešni tudi proti kakovostnejšim tekmecem kot je Slovaška, ki je na približno isti kakovostni ravni. Cesar? Seveda je kvaliteten branilec, ki ni sporen in je okrepitev za zasedbo.«

Najprej gledališče, nato pivo

Bratislava – Temperatura se bliža vrelišču iz dneva v dan. Takšen je slovaški utrip, ki pred sobotno kvalifikacijsko tekmo že presega običajne športne razsežnosti. Tudi tisti, ki so jih le redko vznemirili športni dogodki, razpredajo o prihajajoči soboti in tekmi na osrednjem bratislavskem štadionu Opečnato polje. Na njem bo prostora le za 23.800 obiskovalcev, ker pa je zanimanje nekajkrat preseglo zmogljivost, se zdaj posebna agencija za trženje Slovaške nogometne zveze (SFZ) zavzema za postavitev navijaškega območja z velikim zaslonom v središču Bratislave. Nogometaši pod vodstvom selektorja Vladimirja Weissa poskušajo ohraniti zbranost in uiti nastali evforiji.

Izkušeni strokovnjak, ki je pred leti malo znano Petržalko senzacionalno prek Celtica popeljal v ligo prvakov, še naprej spoštljivo govori o slovenskih reprezentantih in tekmecu na klopi Matjažu Keku, obenem pa verjame svojim adutom in odločno napoveduje 1. mesto v skupini. Pet točk prednosti na lestvici Slovakom prinaša samozavest, odsotnost Stanislava Šestka in Filipa Hološka je boleča, a nadomestljiva, ekipni duh pa bo Weiss podobno kot na prejšnji bratislavski tekmi s Čehi gradil tudi z današnjim skupnim obiskom gledališča.

Črni trg še naprej aktivno deluje, zaslužka željni ponujajo najcenejše vstopnice za 10 evrov po desetkratni ceni, vsem osmoljencem v boju za dragoceni listič pa naj bi na enem od velikih trgov v mestu ponudili ogled tekme na velikem zaslonu. »Resno smo se v zadnjih dneh pogovarjali z mestno oblastjo, policijo, varnostnim podjetjem o veliki prireditvi na dan tekme. Rdeča nit bo kajpak spremljanje tekme, ponudili pa naj bi še pisan spremljevalni spored,« je povedal Roman Maslen, predstavnik partnerskega podjetja za trženje pri SFZ.

»Lahko smo le navdušeni nad takšno vznesenostjo naših navijačev. Če bi imeli štadion za 100.000 gledalcev, mi pravijo, da bi ga razprodali,« je vzhičen novi zvezdnik slovaške izbrane vrste Miroslav Stoch, ta čas udarni as Twenteja, vodilnega moštva v nizozemskem prvenstvu kot tudi skupini evropske lige. Pred dvema tednoma je zablestel z goloma proti Heerenveenu, v reprezentančnem dresu se je vpisal med strelce ob visoki zmagi s San Marinom (7:0). »Seveda bi bil zelo vesel, ko bi vnovič zadel. A kdo bo strelec, niti ni pomembno, šteje ekipni uspeh,« se zaveda najstnik, ki bi v primeru zmage skupaj s soigralci lahko užival v potokih piva.

Ena od pivovarn s sosednje Češke bo namreč ob zmagi s Slovenijo vsakogar od igralcev in članov strokovnega štaba nagradila s po 80 litri zlatorumene tekočine. Gre za motivacijo sosedov, ki bi lahko odprli vrata k 2. mestu v skupini tudi češki izbrani vrsti. Marketinški pristop bi obenem ohranil svoj namen …