Kako se bo znašel Beckham?

Potem ko je nogometni zvezdnik David Beckham z veliko pompa objavil novico, da bo nogometno kariero nadaljeval v ZDA, je bil vsaj en učinek opazen takoj.

Objavljeno
12. januar 2007 15.45
Učinkovitosti mu nihče ne očita
Madrid - Potem ko je nogometni zvezdnik David Beckham z veliko pompa objavil novico, da bo nogometno kariero nadaljeval v ZDA, je bil vsaj en učinek opazen takoj. Moštvo Los Angeles Galaxy, ki igra v ameriški nogometni ligi (Major League Soccer - MLS), je sporočilo, da so v nekaj urah po objavi, da bo Beckham avgusta oblekel njihov dres, prodali že tisoč sezonskih vstopnic za novo sezono.

Morda bo Beckhamu uspelo, kar ni velikemu Brazilcu Peleju in nemškemu zvezdniku Franzu Beckenbauerju, ki sta na drugi strani luže poskušala dvigniti nogomet v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja - za najbolj priljubljeno igro na svetu navdušiti tudi Američane, ki na prvo mesto vselej postavljajo svojo različico nogometa z ovalno žogo in robustnimi in dobro zaščitenimi orjaki. Vsaj del sredstev, ki jih bodo kalifornijska ekipa in njeni radodarni pokrovitelji namenili za plačo 31-letnemu Angležu - prejel naj bi skorajda milijon dolarjev na teden, torej 50 milijonov dolarjev letno oziroma vrtoglavih 250 milijonov za pet let - se bo hitro vrnil. Prodaja letnih vstopnic, nova sezona v ligi MLS se bo začela 8. aprila, je že v nekaj urah nakazala, da bi lahko "Becks" poskrbel za pravo evforijo, saj so v manj kot enem dnevu prodali že tisoč vstopnic za stadion Home Depot Center, ki ima 27.000 sedežev. V zadnji sezoni so imeli v Los Angelesu povprečen obisk 22.000 gledalcev na tekmo. V vodstvu Galaxyja tudi že razmišljajo o azijski turneji za leto 2008, saj je Beckham tam izredno priljubljen.

Da je Beckhamu s prestopom res uspelo nekaj posebnega, dokazuje tudi članek v uglednem ameriškem časniku New York Times, saj se je nogometaš znašel na prvi strani. Pri časniku so bolj kot na njegovo nogometno znanje pozorni na zvezdniško plat, ki jo bo v bližino Hollywooda prinesel Beckham, novih izzivov in delovnih nalog pa se ob prihodu nogometnega zvezdnika in njegove nič manj slavne žene Victorie že veselijo tudi v losangeleških medijih, predvsem pri rumenem tisku.

Pri Realu vsaj uradno ne bodo priznali, da bodo Beckhama pogrešali. V raziskavi, kjer so navijače spraševali, ali bo odhod Angleža škodoval moštvu, je kar 66 odstotkov od 23.000 vprašanih odgovorilo, da je "Becks" popolnoma zamenljiv. Manj zadovoljni s potezo vodstva kluba, ki si ni prav zagreto prizadevalo za podaljšanje pogodbe, bodo finančniki madridskega velikana, saj je Beckham velik magnet za kupce Realovih spominkov. Po nekaterih ocenah prav on prispeva največji delež k 290 milijonskemu prometu s klubskimi navijaškimi artikli, njegovih dresov s številko 23 pa so, odkar je leta 2003 postal član "Galaktikov", prodali že za 140 milijonov evrov.