Kakšni športniki pa bi bili, če bi se vdali že na Dunaju?

Nogometaši Slovenije se bodo ob 20.30 pomerili s Slovaško v odločilni tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2010 v Južni Afriki. »Morebitne priložnosti za zgodovinsko zmago ne smemo izpustiti iz rok,« so v en glas napovedali slovenski nogometaši.

Objavljeno
10. oktober 2009 17.44
Jernej Suhadolnik, poročevalec iz Bratislave
Jernej Suhadolnik, poročevalec iz Bratislave
Bratislava - Koliko »tekem sezone« so slovenski nogometaši že odigrali letos! Reprezentanca tri (Severna Irska, Češka, Poljska), Mariborčani še tri (Wit, Zürich, Sparta), vse pa bo zasenčil drevišnji dvoboj desetletja slovanskih narodov. Prav neverjetno je bilo sinoči opazovati samozavest selektorja Matjaža Keka in članov njegove izbrane vrste po opravljenem treningu na precej klavrnem objektu v mestni četrti Opečnato polje. »Morebitne priložnosti za zgodovinsko zmago ne smemo izpustiti iz rok,« so v en glas napovedali prvi strelec Milivoje Novakovič in njegovi soigralci.

»Ne da lahko zmagamo, fantje se resno zavedajo, da so sposobni presenetiti, saj Slovaki, čeprav favoriti tekme, niso nič boljši od nas,«
je psihološko podrobnost iz slovenskega tabora razkril Kek, ki je dan prej podaljšal pogodbo z NZS za naslednji ciklus, kvalifikacije za Euro 2012 v Ukrajini in na Poljskem. Res, prav nič po »kranjsko« te dni ne razmišljajo slovenski nogometaši. Pokončna drža, ustrezna mera športne arogance in ambiciozne napovedi pred tekmo z vodilno Slovaško - to so znamenja, da kapetan Robert Koren in drugi Kekovi aduti sploh ne razmišljajo o »scenariju B«, ki jim ga pripravljajo še bolj ambiciozni Slovaki.

Kdo ima več izkušenj z igranjem tekem na razmočenem igrišču? Bodo Slovaki vendarle igrali previdneje zaradi zavedanja, da jih na svetovno prvenstvo pelje že neodločen izid? Mar se res obeta ofenziva iz tekme v tekmo samozavestnejših Slovencev? To so bržkone ključna vprašanja oziroma dileme, ki utegnejo nocoj odločati o zmagovalcu prestižnega dvoboja, tekme desetletja, kot svojo prvo zaključno žogico za odhod na SP v Južnoafriški republiki opisujejo Slovaki. Nekdanja slovenska reprezentanca je v svoji zgodovini že dobila več epskih bitk v izrednih vremenskih razmerah, Kekova ekipa, ki bo drevi odigrala 27. tekmo s sedanjim selektorjem, pač ne. Nasploh slovensko moštvo te dni zori kot mošt, kakšno vino bo iz njega nastalo - namizno, kakovostno ali vrhunsko -, pa bo znano najpozneje v sredo, ko naši fantje gostujejo v San Marinu. Dosedanja bilanca štajerskega selektorja, 8 zmag, 5 remijev in 13 porazov, je pri tem še najmanj pomembna, šteje le ugoden izid v slovaški metropoli, približno še enkrat večjem mestu, kot je Ljubljana.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela