Kandidatov 23, favorit samo eden

Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je objavila seznam 23 nogometašev, ki se potegujejo za laskavi naslov nogometaš leta. Toda bolj ali manj je jasno, da bo Cristiana Ronalda nasledil Lionel Messi.

Objavljeno
30. oktober 2009 14.57
P. Z./STA
P. Z./STA
Zürich - V izboru najboljšega nogometaša sodelujejo trenerji in kapetani vseh nogometnih reprezentanc sveta, nogometaša leta pa bo FIFA razglasila na slovesnosti 21. decembra na gala prireditvi v Zürichu.

Seznam daje tudi nekakšen pregled trenutne moči posameznih reprezentanc in klubov. Na seznamu je največ španskih reprezentantov, kar šest, Anglija je zastopana s četverico, Brazilija s trojico. Med klubi je na prvem mestu katalonska Barcelona s šestimi nogometaši, peterica je igralcev londonskega Chelseaja, madridski Real je zastopan s trojico.

Lani je bil za nogometaša leta izbran Portugalec Cristiano Ronaldo. Letos je glavni in edini favorit Lionel Messi, ki je z Barcelono osvojil vse, kar se je dalo, z Argentino pa se je nedavno uvrstil na SP v JAR 2010. V ženski konkurenci se za naziv igralke leta poteguje 10 kandidatk, najštevilčnejše pa so s štirimi nogometašicami Nemke.

Kandidati za nogometaša leta:

Michael Ballack (Nemčija/Chelsea), Gianluigi Buffon (Italija/Juventus), Iker Casillas (Španija/Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portugalska/Manchester United-Real Madrid), Diego (Brazilija/Werder Bremen-Juventus), Didier Drogba (Slonokoščena obala/Chelsea), Michael Essien (Gana/Chelsea), Samuel Eto'o (Kamerun/Barcelona-Inter Milano), Steven Gerrard (Anglija/Liverpool), Thierry Henry (Francija/Barcelona), Zlatan Ibrahimović (Švedska/Inter Milano-Barcelona), Andres Iniesta (Španija/Barcelona), Kaka (Brazilija/AC Milan-Real Madrid), Frank Lampard (Anglija/Chelsea), Luis Fabiano (Brazilija/Sevilla), Lionel Messi (Argentina/Barcelona), Carles Puyol (Španija/Barcelona), Franck Ribery (Francija/Bayern Munchen), Wayne Rooney (Anglija/Manchester United), John Terry (Anglija/Chelsea), Fernando Torres (Španija/Liverpool), David Villa (Španija/Valencia), Xavi (Španija/Barcelona).