Kasparovu jubilejni dvoboj

Šahovski velemojster Gari Kasparov je dobil tudi jubilejni dvoboj nekdanjih šahovskih velikanov; v dvoboju z Anatolijem Karpovom je po osmih dvobojih povedel s 6:2 in navdušil vse šahovske strokovnjake.

Objavljeno
25. september 2009 10.50
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Valencia - Ruski šahovski velemojster Gari Kasparov je dobil tudi jubilejni dvoboj nekdanjih šahovskih velikanov. V Valencii je v dvoboju z Anatolijem Karpovom po osmih dvobojih povedel s 6:2, čeprav je tretji dan začel s porazom in remijem ter dopustil Karpovu, da je razliko znižal na 3,5:2,5. Kasneje je Kasparov našel svoj ritem in zanesljivo zmagal.

Podobno kot v večini prejšnjih dvobojev je Karpovu tudi tokrat zmanjkovalo časa, zaradi česar je začel delati napake in izgubljati. Kasparov pa je na dvoboju v Valencii navdušil vse šahovske strokovnjake, saj se je pred štirimi leti in pol poslovil od aktivnega igranja.

Španski prireditelji so priredili dvoboj obeh šahovskih velikanov, tudi nekdanjih svetovnih prvakov, da bi obeležili 25-letnico najdaljšega dvoboja za naslov svetovnega prvaka v šahu, ki sta ga omenjena šahista odigrala med septembrom 1984 in februarjem 1985. Takrat sta v 48 igrah dosegla kar 40 remijev, tedaj 21-letni Kasparov pa je vodil s 5:3. Mednarodna šahovska zveza je maratonski dvoboj nato prekinila, Kasparov pa si je leta 1985 v drugem obračunu dokončno priboril naslov svetovnega prvaka, ko sta igralca spet sedla za mizo. Kasneje ga je v dvoboju z istim tekmecem ubranil v letih 1986, 1987 in 1990.