Katanec lahko ponovi: Kapo dol

»Slovenija se je odlikovala z odlično telesno pripravljenostjo, uigranostjo posameznih formacij in ni imela slabega moža. Kot kolektiv je pokazala zelo dobro igro.« Tako je nekdanji sloviti češkoslovaški in slovaški selektor Jozef Vengloš oceni predstavo naše nogometne reprezentance.

Objavljeno
11. oktober 2009 22.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Slovenija se je odlikovala z odlično telesno pripravljenostjo, uigranostjo posameznih formacij in ni imela slabega moža. Kot kolektiv je pokazala zelo dobro igro.« Tako je nekdanji sloviti češkoslovaški in slovaški selektor Jozef Vengloš ocenil sobotno predstavo naše nogometne reprezentance, ki je vojsko njenih privržencev na Slovanovem štadionu v Bratislavi in pred televizijskimi zasloni v Sloveniji spravila v delirij. Vengloš je še dodal: »Boj smo izgubili v zvezni vrsti.«

Kratka in jedrnata analiza tekme leta v mednarodni areni zelo uglednega strokovnjaka je kar verodostojno predstavila razmerje sil v kotlu slovaške (bežigrajske) ruševine, igra našega moštva pa pomeni velik prispevek k slovenski nogometni zgodovini. To je bila najzrelejša predstava tega rodu, ki je svojo podobo na igrišču skrbno in strpno gradil od prve kvalifikacijske tekme (lanske septembrske v Wroclawu, s katero je le rahlo namignil, da bi se lahko spremenil v zmagovitega) do (pred)zadnje, v kateri je z rušilno močjo udaril kot najbolj ustrojen vojaški vod, ki napada in osvaja neosvojljive utrdbe. Upal bi si zapisati, da Slovenija niti pod Katančevo dirigentsko palico na gostovanjih ni dosegla zmage na tak način in v takšnem položaju (vse ali nič), kot so jo pod Kekovo paličico Robert Koren, Milivoje Novakovič, Valter Birsa in drugi: da se je favorizirani tekmec strahopetno povlekel v obrambne okove in se znašel v popolni nemoči ter praktično ni izvedel spodobne akcije. Napadati na dvorišču najmanj enakovrednega nasprotnika zmorejo le največji in najdrznejši. Slovenci so se s sobotno predstavo vsaj približali elitnemu krogu priviligiranih reprezentanc (narodov), ki si to lahko celo privoščijo.

Devetnajst reprezentanc se je že uvrstilo na devetnajsto svetovno prvenstvo: Gana, Slonokoščena obala, Nizozemska, Anglija, Španija, Nemčija, Danska, Srbija, Italija, Brazilija, Paragvaj, Čile, Avstralija, Japonska, Severna in Južna Koreja, ZDA, Mehika in gostiteljica Južnoafriška republika. Ali bo Slovenija še drugič udeleženka najprestižnejšega športnega tekmovanja na svetu prihodnje leto (od 11. junija do 11. julija) v svoji komaj petnajstletni zgodovini kvalifikacijskih nastopov za velika tekmovanja, bo znano v sredo zvečer. Ali v najslabšem primeru čez dober mesec v dodatnih kvalifikacijah. Žal o najboljšem scenariju in neposredni uvrstitvi na SP ne odloča sama. Tekma z najslabšo reprezentanco na lestvici Svetovne nogometne zveze (FIFA) San Marinom (203) bo prijetna formalnost, toda oči slovenskih navijačev bodo uprte v poljski Chorzow. Tam močno oslabljena Slovaška ne sme osvojiti treh točk. Če jih, potem Slovenijo v dodatnih kvalifikacijah čaka Francija, Rusija, Portugalska ali Grčija (Švica).


Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela