Kauzer in Co. po deveto kolajno

Španski Seu d'Urgell bo od srede, ko bo na sporedu slavnostno odprtje, do nedelje prizorišče najpomembnejšega letošnjega dogodka slalomistov na divjih vodah. Slovenija meri na deveto kolajno, glavni adut je Peter Kauzer.

Objavljeno
07. september 2009 12.02
P. Z./STA
P. Z./STA
Seu d'Urgell - V katalonskih Pirenejih se bo na svetovnem prvenstvu merilo 350 tekmovalk in tekmovalcev iz več kot 60 držav, med njimi bo tudi polna slovenska zasedba. Slovenci v Španiji največ pričakujejo od kajakašev Petra Kauzerja, Dejana Kralja in Jureta Megliča, ki so se vsi sposobni zavihteti visoko, predvsem Kauzer pa je poudaril, da ga na SP ne zanima nič drugega kot kolajna. Omenjena trojica bo ena najresnejših kandidatk za odličje tudi v ekipni tekmi. "Počutje je odlično, poškodba rame se zdravi, pa tudi sproščenosti ne manjka. Zaenkrat je vse tako, kot mora biti," pravi Kauzer, ki bo v torek praznoval 26. rojstni dan.

Med kanuisti bodo tekmovali izkušena Simon Hočevar in Dejan Stevanovič ter mladi, a letos najhitrejši slovenski kanuist Benjamin Savšek, ki je napovedal finale. "Treningi potekajo po načrtih, tako da imam zelo dober občutek. Tudi Pero je odličen 'cimer', tako da je vse OK," pravi Savšek. Finale je glavni cilj tudi pri dekletih, kjer sta slovenski adutinji Nina Mozetič in Urša Kragelj, tekmovala pa bo še mlada in perspektivna Eva Terčelj.

Na prvenstvo bo potovala tudi polna zasedba dvojcev. Najvišje merita Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta že nekajkrat letos dokazala, da se lahko prebijeta do finala. Malo manjša so pričakovanja pri Urbanu Jarcu in Blažu Ovnu ter bratoma Anžetu in Juretu Janežiču, ki gredo v Španijo bolj nabirat izkušnje za SP 2010 v Tacnu.

Prav zaradi dejstva, da bodo savske brzice prihodnje leto gostile SP, bo v Španijo odšla tudi številčnejša delegacija Kajakaške zveze Slovenije, ki bo opazovala vse dobre stvari španske organizacije prvenstva in jih nato na prihodnjem SP skušala še nadgraditi, ob tem pa bo zadnji dan prvenstva tudi prevzela uradno zastavo SP.

"Tekmovalci so v teh dneh še povsem sproščeni. Pričakujem, da bo nekaj več tekmovalne napetosti prisotno šele dan pred začetkom prvenstva. V tem trenutku vse poteka po načrtu. Tudi organizatorji imajo očitno vse stvari pod nadzorom z izjemo video podpore, ki so jo najavili kot veliko inovacijo in pridobitev za ekipe. Slika z videa, ki je posnet z avtomatskimi kamerami - te se sprožijo s pomočjo čipa, ki ga ima tekmovalec v startni številki - ni dovolj kakovostna in je ne bo mogoče optimalno uporabljati za analizo voženj. Zato smo se ekipe organizirale same in bomo s sodelovanjem vsaj osmih reprezentanc poskrbele za izvedbo standardnega tehničnega videa, ki je bil v uporabi na zadnjih prvenstvih in olimpijskih igrah," pa je o trenutnem stanju na prizorišču svetovnega prvenstva povedal vodja ekipe Andrej Jelenc.

Sicer pa ima zgodovinsko mestece Seu d'Urgell dolgo, več kot 40-letno tradicijo prirejanja tekmovanj na divjih vodah. Glavni dogodek na reki Segre je bila slalomska olimpijska tekma leta 1992. Kanal, ki so ga prenovili po hudi poplavi leta 1982, je v zadnjem obdobju gostil tudi več tekem svetovnega pokala, pred desetimi leti pa tudi že SP. Tudi v teh dneh mesto že diha s tekmovanjem. Za "pravo" vzdušje so prireditelji poskrbeli tudi s postavitvijo pravih umetnin iz kajakov.

Slovenski tabor si želi, da bi prav v Španiji prekinili štiriletno "sušo" nabiranja žlahtnih kovin s svetovnih prvenstev. Slovenski slalomisti so namreč od osamosvojitve naprej osvojili osem kolajn na SP, a zadnjo leta 2005 v Penrithu kajakaši Kauzer, Kralj in Andrej Nolimal v 3xK-1.

Za prvo odličje od leta 1991 dalje je poskrbel kajakaš Marjan Štrukelj, ko je pred 18 leti osvojil srebro, dve leti pozneje so kanuisti Boštjan Žitnik, Simon Hočevar in Jože Vidmar osvojili zlato v ekipni tekmi, leta 1995 pa so si Štrukelj, Fedja Marušič in Andraž Vehovar priveslali srebro v 3xK-1.

 

Dve leti zatem so kolajno vnovič osvojili kanuisti, na ekipni tekmi so bili Hočevar, Gregor Terdič in Sebastjan Linke bronasti. Leto 1999 je kajakaškim privržencem ostalo v spominu po novi ekipni kolajni kajakašev, Vehovar, Marušič in Miha Štricelj so si priveslali srebro. Leto 2002 je bilo najbolj plodno, saj so se Hočevar, Stevanovič in Jurij Korenjak okitili z bronom v moštveni preizkušnji, kajakaš Miha Terdič pa je s srebrom poskrbel za zadnjo posamično kolajno.


Spored prvenstva:


Četrtek, 10. septembra:


15.00-19.00 kvalifikacije C-2, K-1ž

Petek, 11. septembra:


09.00-16.00 kvalifikacije C-1, K-1

Sobota, 12. septembra:


09.00-11.30 1. vožnje ekipno
12.30-14.00 2. vožnje ekipno

Nedelja, 13. septembra:


09.00-12.00 polfinale posamično C-2, K-1ž, C-1, K-1
12.30-14.00 finale posamično C-2, K-1ž, C-1, K-1