Kauzer stremi k olimpijskemu odličju

Za svetovno prvenstvo v Tacnu 2010 smo se zavzeli, da bi zdajšnjemu rodu slovenskih slalomistov na divjih vodah zagotovili prvovrstno priložnost dokazovanja na domačem terenu, so priznali pri Kajakaški zvezi Slovenije.

Objavljeno
12. september 2009 19.09
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Za svetovno prvenstvo v Tacnu 2010 smo se zavzeli, da bi zdajšnjemu rodu slovenskih slalomistov na divjih vodah zagotovili prvovrstno priložnost dokazovanja na domačem terenu, so že pred meseci priznali pri Kajakaški zvezi Slovenije, kjer ji je več kot jasno, da bo še pred olimpijskimi igrami v Londonu 2012 prišlo do zadnje menjave rodov v državni selekciji. Kanuist Simon Hočevar, lastnik treh moštvenih odličij s SP, šteje 35 let in kilometre v svetovni eliti nabira že od daljnega leta 1991, 33-letni Dejan Kralj je na svojem prvem svetovnem prvenstvu nastopil leta 1997 in že napovedal, da vozovnice za London skoraj gotovo ne bo lovil, 32-letni Dejan Stevanovič je krst na svetovnem šampionatu opravil pred natanko desetimi leti na letošnjem prizorišču SP v Seu d'Urgellu.

Če je bil zato sobotni nastop pod vršaci Pirenejev zanje še ena od zadnjih priložnosti, da se okitijo z novo moštveno kolajno, je novi val naslednikov, ki ga v novi olimpijski cikel pelje hrastniški šampion Peter Kauzer, zdaj še povsem na začetku svoje poti. Člana dvojca Luka Božič-Sašo Taljat štejeta komaj 18 in 19 let. Kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj 21 in 17. Kanuist Benjamin Savšek, ki bo ob podobno zastavljeni poti kot doslej kmalu narekoval dogajanje v svetovni eliti, jih ima 22, že zmagovalec tekme svetovnega pokala v Tacnu in dvakratni moštveni kajakaški evropski prvak Jure Meglič pa 24. Zanje bo Tacen, ki je v Seu d'Urgellu dočakal odmevno sobotno predstavitev, idealna odskočna deska v mednarodno kariero, saj po pravilu velja, da slalomisti najboljše dosežke beležijo na »svojih« progah, na katerih leta in leta brusijo veslaško znanje in poznajo tokove brzic.

Reprezentančni benjamini bodo pri tem že vnaprej brez psihološkega bremena. Peter Kauzer, ki jasno stremi k olimpijskemu odličju 2012, je v zadnjih štirih letih dozorel v vrhunskega tekmovalca, ki si za nameček jasno in glasno nalaga visoke izzive in nehote že zdaj razbremenjuje stanovske kolege. S takšnim paradnim konjem v selekciji, ki ni le sposoben poseči po svetovnem vrhu, marveč je tudi spreten komunikator in ambiciozen športnik, je po slovesu srebrnega olimpijca Andraža Vehovarja lažje tudi Kajakaški zvezi Slovenije. Kauzer je namreč letos končno dosegel raven konstantnosti svojih nastopov, kar mu je tudi prineslo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, s svojim izjemnim občutkom za veslanje in delo ter z dragocenimi izkušnjami pa je v tem trenutku tudi idealen idol mlajšega rodu, kakršnega je imel tudi sam v Vehovarju in svojem nekdanjem učitelju, svetovnem podprvaku 1991 Marjanu Štruklju ...