Kdo v enajsterici in kakšna bo postavitev?

Za selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka in njegov strokovni štab se pred prvo resno preizkušnjo, to je tekmo proti Albaniji, uganke kar vrstijo.

Objavljeno
06. februar 2007 07.00
Slovenske nogometaše v sredo čaka tekma proti Estoniji
Ljubljana – Debitant na čelu slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek nima veliko časa za spoznavanje z reprezentanti in uigravanjem pred prvo resno preizkušnjo 24. marca z Albanijo v Skadru v kvalifikacijah za EP leta 2008. Veliko več kot manevrskega prostora ima nerešenih ugank, na katere bo po tridnevnem druženju s kandidati in dobrih 90 minutah jutrišnjega (20.15) prijateljskega dvoboja z Estonijo v Domžalah poskušal najti čim bolj tehtne rešitve.

Če se je še pred dvema mesecema menjava selektorja zdela edina logična poteza za to, da se ustavi nazadovanje slovenske reprezentance, pa bližina premierne tekme pod vodstvom naslednika Braneta Oblaka razkriva, da se bo ta soočil s sila neprijetnimi in zahtevnimi izzivi.

Kekova izhodišča namreč niso najbolj idealna. Ob tem, da je na štartu ubral razmeroma demokratični pristop in pustil vrata najboljše vrste priprta vsakomur, ki bo pokazal kanček dobre forme, in zasedbi dodal nekaj debitantov ter motiviranih povratnikov, se uganke za Keka in njegov strokovni štab kar vrstijo: kako bo vrnil pozitivni duh v psihološko načeto zasedbo, kakšna bo izhodiščna postavitev, s tremi branilci v liniji ali štirimi, kdo bo zapolnil branilsko vrsto, bodo v zvezni vrsti štirje igralci ali jih bo pet, v napadu eden, dva ali trije, kdo bo kapetan, kako bo zajezil užaljenost in ohranil visoko raven motivacije rezervistov in predvsem kako si bo pridobil zaupanje igralcev, ki jih ni mogoče več slepiti z govorništvom in že znajo oceniti, kdo je blefer in kdo mož, ki je verodostojen in si zasluži spoštovanje?

Več si preberite v tiskani izdaji Dela!