Kek: Cilj je SP

Slovenska nogometna reprezentanca je za tekmeca v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010 dobila Rusijo. Selektor Matjaž Kek in predsednik NZS Ivan Simič ostajata optimista.

Objavljeno
20. oktober 2009 18.36
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je v ponedeljek v Zürichu dobila Rusijo za tekmeca v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010, ki ga bo gostila Južnoafriška republika. Po prespani noči sta svoje poglede na žreb strnila selektor Matjaž Kek in predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, ki sta optimista.

"Na žrebu sem upal na Grčijo, toda nismo je dobili. Z Rusi imamo neodločen izkupiček: zmago, poraz in neodločen izid. Gotovo je premagljiva. V naše fante popolnoma verjamem. Ocenjujem, da če bo vse v redu, bo lahko spet slavje v Mariboru. Sicer v tem trenutku predvsem potrebujemo spodbudo, motivacijo, da bodo igralci ostali zdravi. Če bodo zdravi, potem ni dvoma, da jim ne bi moglo uspeti," je dejal Simič in se ozrl tudi k gospodarskemu vidiku tekme: "Ruski trg je zanimiv za Slovenijo. Veliko slovenskih podjetij deluje v Rusiji in obratno. Za tekmo se je najavilo že precej podjetnikov, tako da bo tudi z gospodarskega vidika ta slovensko-ruski dvoboj zanimiv."

 

Kek je sprva dejal, da mu Rusija ne leži, predvsem zaradi nizkih temperatur in umetne trave v Moskvi. A poudarja, da je cilj vseeno preboj na SP 2010. "Če se srečata 12. in 49. reprezentanca sveta, potem je jasno, kdo je favorit. Sicer pa se v športu res vse hitro vrti. Še pred časom smo govorili, kako je najpomembnejša tekma s Poljsko, pa nato s Slovaško. Dejansko smo zdaj pred odločilno tekmo," pravi Kek.

 

"Pri pripravi oziroma strokovnem pristopu k tekmi ne bom operiral z imeni tekmecev in njihovih trenerjev. Gre za eminentneže, o njih lahko govorim samo v presežnikih. Toda ob vseh teh velikih državah se je v medijih in v nogometnih pogovorih spet začela pojavljati tudi Slovenija. Zato sem ponosen, da nam je uspelo priti tako daleč. Ampak to še ni, kar si želimo. Želimo si zmagati," je odločen Kek, ki je tudi izgubil malce "strahu" pred umetno travo.

 

"Z Aleksandrom Radosavljevićem, ki igra v Rusiji, smo se pogovarjali o tem. Tako prilagoditev na umetno podlago naj ne bi bila tako drastična, ko smo si mislili. Analizirali bomo vse vidike njihove igre. Toda še bolj pomembno je, kako bomo mi pripravljeni. Moramo ostati zdravi, moramo ostati tako pripravljeni kot pred Poljsko in Slovaško. Vsi na nas tudi malce zlahka gledajo, zato bo motiv še toliko večji. Biti moramo na realnih tleh, a cilj ostaja SP. Veseli nas to, da čutimo zaupanje, pripadnost, ob tem pa je vedno sladko, ko slabši 'nareže' boljšega oziroma manjši večjega," je na novinarski konferenci zaključil Kek, ki je hkrati zaželel čim prejšnje okrevanje mladima in perspektivnima slovenskima nogometašema Harisu Vučkiću in Etienu Velikonji. Oba sta v teh dneh staknila poškodbi, ki sta ju za dlje časa oddaljili od nogometnih zelenic.