Kek proti Estoncem s tremi napadalci

Selektor nogometne reprezentance Matjaž Kek v svojem debiju proti Estoniji predvsem želi, da bi njegovi varovanci pokazali odnos, s katerim bi lahko računali na uspeha tudi v marčevskih kvalifikacijskih tekmah.

Objavljeno
06. februar 2007 17.09
Matjaž Kek
Brdo pri Kranju - Novega selektorja slovenske nogometne reprezentance Matjaža Keka čaka prva delovna naloga: prijateljska tekma proti Estoncem. V svojem debiju si želi zmago, še bolj kot to pa si želi, da bi njegovi varovanci pokazali odnos, s katerim bi lahko računali na uspeha tudi v marčevskih kvalifikacijskih tekmah proti Albaniji in Nizozemski. Tekma Slovenija - Estonija bo v sredo (20.15) v Domžalah.

Slovenska reprezentanca se je v ponedeljek zbrala na Brdu pri Kranju in je že opravila tudi prvi trening. Ne sicer v polni zasedbi, saj sta manjkala Branko Ilič ter Tonči Žlogar, ki se bosta kolegom pridružila na današnjem popoldanskem treningu na stadionu ZŠD Šiška, kjer bo reprezentanca trenirala, da ne bi dodatno obremenjevala domžalskega travnika.

"Zaenkrat večjih težav ni. Nekaj malega jih je imel le Bojan Jokič. Spoznal sem vse igralce, se z vsakim posebej pogovoril in zaenkrat sem zadovoljen s tem, kar sem videl, pristop je pravi. Seveda je treba pozitivne stvari prenesti na igrišče, tam se dogajajo stvari, ki so najbolj pomembne," je zaenkrat zadovoljen z vzdušjem v moštvu Kek.

Kek še ni izdal imena iz enajsterice

Večjih dvomov selektor nima. Bolj ali manj mu je jasna enajsterica, ki bo začela tekmo proti Estoniji - Slovenija je tudi svojo prvo uradno tekmo po osamosvojitvi pred 15 leti odigrala proti temu nasprotniku (zaradi obletnice bo vstop na stadion brezplačen), čeprav je zaenkrat še ni izdal. "Imam še tri manjše dileme. Jokič ali Filekovič, koga postaviti na defenzivnega veznega igralca in koga v napad. Igrali bomo sistem 4-3-3, se pravi s tremi napadalci, kar se je dalo razbrati že po moji objavi reprezentančnega seznama. S tremi napadalci želimo izvesti pritisk na nasprotnikovo obrambno linijo. V naši obrambi ne bo revolucije, saj imamo premalo časa za uigravanje. Vsekakor pa bomo poskušali predstaviti tudi kako novost. Dogovorili smo se za šest menjav, tako da bo imelo kar nekaj igralcev priložnost, da dokaže upravičenost poziva in si prisluži reprezentančni dres tudi za naslednje tekme," je dejal Kek, ki je tudi napovedal, da bo kapetanski trak nosil Nastja Čeh: "To velja samo za sredino tekmo."

Kek pričakuje dinamiko, hitrejše prehode iz obrambe v napad in hiter prenos žoge

Na tekmeca, ki posebnega ugleda nima in je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo po treh tekmah še brez točke (v skupini s Hrvaško, Anglijo, Rusijo, Makedonijo, Izraelom in Andoro), se Slovenci niso posebej pripravljali. "Osnovne informacije bodo reprezentanti dobili, tako da bodo imeli dovolj podatkov in bodo seznanjeni z njihovimi glavnimi karakteristikami," napoveduje selektor in dodaja, da od svojega moštva pričakuje dinamiko, hitrejše prehode iz obrambe v napad in hiter prenos žoge: "Upam, da nas pri tem ne bo oviralo razmočeno igrišče. Vremenska napoved ni ugodna."

Slovenski nogometaši Estoncev nikakor ne smejo podcenjevati, čeprav ne sodijo niti v srednji razred evropskega nogometa. A danes praktično ni več nenevarne reprezentance, kar dokazuje tudi razplet novembrske prijateljske tekme, v kateri je Estonija premagala Belorusijo, reprezentanco, ki je takrat še varovance Braneta Oblaka ponižala v drugem polčasu oktobrske kvalifikacijske tekme.