Kek: Rusija velesila, mi želimo SP

Južnoafriška »desetka« Steven Pienaar je Sloveniji namenil visoko rusko oviro na poti do SP 2010, za nameček bo prva tekma 14. novembra v Moskvi, povratna čez štiri dni v Mariboru. Slovenski tabor je želel Grčijo, dobil pa precej močnejšega tekmeca.

Objavljeno
19. oktober 2009 16.59
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Slovenski tabor se zaveda zahtevne naloge

Zürich - »Dobro, zdaj je, kot je, morda pa je prav to dobro, namreč da smo dobili tisto, kar smo si najmanj želeli. Seveda je igranje na umetni travi in pri nizkih temperaturah zahtevno, toda treba je vedeti, da tudi večina ruskih reprezentantov igra v Evropi, torej na igriščih, kjer ni umetne trave. Sicer pa dileme ni, Rusija je nogometna velesila z izjemno spoštovanim selektorjem Guusom Hiddinkom. To bo tudi zame izjemen izziv, čeprav želim takoj izpostaviti naš cilj, to je uvrstitev v Južnoafriško republiko,« je takoj po žrebu o tekmecu Slovenije v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010 spregovoril naš selektor Matjaž Kek.

Pa je Slovenija res tako slaba, kot deluje na prvi pogled? Nekako tako so že pred žrebom štirih parov dodatnih kvalifikacij spraševali novinarski kolegi iz Rusije in Francije, ki so vsi po vrsti prenašali misli iz svojih nogometnih taborov: »Ja, Slovenija je za našega selektorja želja številka 1.« In res; ko je Steven Pienaar določil, da se bosta v tretjem paru pomerili Grčija in Ukrajina, je mnogim v dvorani FIFA močno odleglo.

»Tisti, ki so si pred žrebom želeli Slovenijo in BiH, so se močno ušteli. Kdo ima več možnosti za naprej? Težko je napovedovati, tako Portugalci kot Rusi so močni. Računam na najboljše!« je selektor Bosne in Hercegovine Miroslav Blažević pokomentiral možnosti nekdanjih jugoslovanskih republik v dodatnih kvalikfikacijah proti nogometnima velesilama.

Odigranih že 850 tekem

V kvalifikacijah za SP 2010 v Južnoafriški republiki so reprezentance sveta pod okriljem šestih zvez – Evropa, Azija, Afrika, Oceanija, Južna Amerika ter Severna, Srednja Amerika in Karibi – odigrale 850 tekem. Le v Evropi so izbrane vrste od lanskega avgusta do letošnjega oktobra odigrale 260 kvalifikacijskih tekem.