Kek: Vemo, kaj nam je storiti!

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek odpotovala v Moskvo, kjer jo v soboto ob 17. uri na stadionu Lužniki čaka prva od dveh tekem dodatnih kvalifikacij proti Rusiji.

Objavljeno
09. november 2009 15.21
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Selektor Matjaž Kek bo v Moskvo odpeljal enako sestavo, kot tisto, ki je Sloveniji priborila dodatne kvalifikacije za uvrstitev na SP v Južnoafriški republiki 2010.

Prihajajočo soboto slovensko nogometno izbrano vrsto čaka prva od dveh ključnih tekem za uvrstitev na SP 2010 v Južnoafriški republiki. Nihče v reprezentanci ne skriva pomembnosti srečanja na stadionu Lužniki, nasproti bo stala vsaj na papirju "vrednejša" zasedba, ki ji poveljuje nizozemski strateg Guus Hiddink. Slovenska ekipa se je danes zbrala na Ptuju, kjer bo do odhoda v Rusijo v četrtek popoldan z mariborskega letališča enkrat dnevno trenirala na stadionu v Kidričevem.

Škoda, ker nimamo večjega štadiona

"Ne bom se ponavljal. Vemo, kaj moramo storiti. Na seznamu je obstoječih 21 igralcev, po mojih podatkih težav s poškodbami ni. Zaigral bi lahko tudi Bojan Jokič, ki je imel nekaj zdravstvenih težav. Upam, da mi ne bo treba vpoklicati novih nogometašev, čeprav vem, da je nekaj zelo dobro pripravljenih, ki si želijo v reprezentanco. Naš cilj je, da v Rusiji pripeljemo tekmo do te faze, da bomo v Mariboru sami odločali o svoji usodi," je uvodoma dejal slovenski selektor Kek.

Reprezentanco v ruski prestolnici vsaj po napovedih sodeč čakajo podobne razmere kot doma. "Vreme in igralne razmere niso nekaj, s čimer bi se obremenjevali ali sploh ukvarjali. Kar bo, pač bo, pogoji bodo za obe ekipi enaki. Sami bomo na stadionu v Kidričevem trenirali bodisi ob 11.30 bodisi ob 15.30, kombinirali bomo tako igro na naravni travi kot tudi na umetni. Rečem lahko le še to, da sem vesel in žalosten hkrati. Vesel zato, ker se je zgodba o slovenskem nogometu spet razcvetela, žalosten pa zato, ker nimamo stadiona za 30 ali 40 tisoč navijačev, ki bi želeli podpreti slovensko reprezentanco v odločilnih trenutkih," je še dejal selektor Kek.

Koren: Srce bomo pustili na igrišču

"Dobro smo se pripravili na nasprotnika. Zavedamo se, da so Rusi kakovostna reprezentanca, vemo, kaj nas čaka najprej v Moskvi in nato čez nekaj dni še v Mariboru. Naredili bomo vse, da se nam uresniči tisto, kar si želimo. Vsi skupaj bomo pustili srce na igrišču," pa je na novinarski konferenci povedal kapetan izbrane vrste in igralec West Browich Albiona Robert Koren.

Tekmo na stadionu Lužniki bo sodila izkušena danska sodniška četverica, glavni sodnik bo Claus Bo Larsen. Štiriinštiridesetletni Danec je Sloveniji že sodil leta 2004 na Škotskem (0:0) v kvalifikacijah za SP 2006, ter leta 2006 v Bolgariji (3:0) v sklopu kvalifikacij za Euro 2008. Njegova pomočnika bosta Henrik Sonderby in Anders Norrestrand, četrti sodnik pa Lars Christoffersen. Delegat bo Madžar Istvan Huszar.

Na odločilnem obračunu v Ljudskem vrtu v sredo, 18. novembra, bo pravico ob 20.45 delil Norvežan Terje Hauge. Slednjemu bodo pomagali še Kim Haglund, Frank Andas in Tommy Skjerven. Delegat bo Belgijec Fernand Meese.

Kekov seznam za odločilni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Rusiji:

Vratarji: Samir Handanovič (Udinese), Jasmin Handanovič (Mantova), Aleksander Šeliga (Sparta Rotterdam).

Obrambni igralci: Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Grenoble), Branko Ilič (Moskva), Bojan Jokič (Sochaux), Matej Mavrič Rožič (Koblenz), Marko Šuler (Gent).

Zvezni igralci: Valter Birsa (Auxerre), Andraž Kirm (Wisla Krakow), Andrej Komac (Maccabi Tel Aviv), Robert Koren (WBA), Rene Krhin (Inter), Aleksander Radosavljevič (Tom Tomsk), Dalibor Stevanovič (Vitesse), Anton Žlogar (Omonia).

Napadalci: Zlatko Dedič (Bochum), Zlatan Ljubijankič (Gent), Milivoje Novakovič (Köln), Nejc Pečnik (Nacional).