Kekovi napadalci igrali, a žal niso zabili gola

Prva tekma slovenske nogometne reprezentance na osrednjem moskovskem štadionu se nezadržno bliža, pri tem pa je najpomembneje, da so glavni aduti selektorja Matjaža Keka v polnem tekmovalnem ritmu.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.54
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana - Napadalci Novakovič, Birsa, Dedič in Ljubijankič so bili minuli konec tedna neučinkoviti, osmoljenec vikenda pa je bil Boštjan Cesar, ki je zakrivil nepotrebno enajstmetrovko, usodno za njegov Grenoble. Ko bo šlo 14. in 18. novembra zares, bodo takšni spodrsljaji prepovedani.

Potem ko je moral Milivoje Novakovič lep čas prenašati vlogo grešnega kozla za klavrn štart trenerja Zvonimirja Solda – po mnenju Hrvata zavoljo reprezentančnih akcij –, je zdaj v Kölnu skoraj vse v najlepšem redu. Novakovič je spet pripravljen za igranje cele tekme; pred tednom dni je z edinim golom »kozličkom« prinesel prvo domačo zmago, med tednom delil avtograme po domala vsakem treningu, tudi nazadnje je bil med najboljšimi ob delitvi plena v Mönchengladbachu. Ob njegovi najlepši priložnosti so žogo izbijali iz golove črte domači branilci. Pred ključnim dvobojem z Rusi sta večja samozavest kapetana Kölna in prav tako dobra forma njegovega soigralca Miša Brečka (igral je vso tekmo, Novakovič pa do 92. minute) dobri novici za Matjaža Keka.

Težko prigarana je bila tudi zmaga Auxerra z Lillom, pri čemer je svoj del prispeval Valter Birsa. Podal je za izenačujoči gol Poljaka Jelena, gostitelji pa so do konca – resda brez Birse – izid zasukali za zmago s 3:2. Tudi Šempetrčan ima glavno vlogo v Franciji – izvaja enajstmetrovke –, kar je prav tako dobra vest pred Moskvo. Izpostaviti kaže še 6. nastop Zlatka Dediča (Bochum) v bundesligi, v igro je vstopil v »njegovi« 75. minuti, ko je Werder vodil z 2:1. In Boštjan Cesar? Grenoble je bil v 10. kolu le še korak do prve točke v sezoni, do 88. minute jo je z Nancyjem tudi imel, a je sledila enajstmetrovka – Ljubljančan je brez potrebe od zadaj povlekel za dres gostujočega napadalca –, končni izid je bil 1:2 …

Drugi naši: minule dni so v svojih klubih igrali vso tekmo še Andraž Kirm (Wisla Krakow), Dalibor Stevanovič (Vitesse), Matej Mavrič (Koblenz), Marko Šuler, Zlatan Ljubijankič (oba Gent) ter vratarja Aleksander Šeliga (Sparta Rotterdam) in Samir Handanovič (Udinese). Aleksander Radosavljevič (Tomsk) je igral do 63. minute, Robert Koren (West Bromwich Albion) do 68., Tim Matavž (Groningen) pa od 68. minute.

Pet minut slave je na milanskem štadionu San Siro vnovič okusil nadarjeni vezist Interja Rene Krhin, ki ga je trener Jose Mourinho poslal v igro v 85. minuti namesto ganskega reprezentanta Alija Muntarija. Bojan Jokič (Sochaux) je sedel na klopi. Nocoj je še tekma na Portugalskem med Benfico in Nacionalom (Nejc Pečnik).