Kimi Räikkönen zmagal v Melbournu

Kimi Räikkönen je zmagovalec dirke za veliko nagrado Avstralije. Drugo mesto je osvojil aktualni svetovni prvak Fernando Alonso z McLaren Mercedesom, tretje mesto pa je osvojil Lewis Hamilton.

Objavljeno
18. marec 2007 11.55
Kimi Räikkönen je zmagal že na svoji prvi dirki s Ferrarijem
Melbourne – Kimi Räikkönen je zmagovalec dirke za veliko nagrado Avstralije. Drugo mesto je osvojil aktualni svetovni prvak Fernando Alonso z McLaren Mercedesom, senzacionalno tretje mesto pa je na svoji prvi dirki sploh osvojil njegov moštveni kolega Lewis Hamilton. Točke so na prvi dirki sezone 2007 osvojili še Nemec Nick Heidfeld (BMW-Sauber), Italijan Giancarlo Fisichella (Renault), Brazilec Felipe Massa (Ferrari) ter Nemca Nico Rosberg (Williams-Toyota) in Ralf Schumacher (Toyota). V konstrukotrskem seštevku je s 14 točkami na prvem mestu McLaren Mercedes pred Ferrarijem (13 točk) in BMW-jem (5 točk).

Räikkönnen kot Fangio

Räikkönen je brez večjih težav nadzoroval potek prve dirke, vodil od starta do cilja, razen ob obeh postankih v boksih, ter dosegel svojo deseto zmago v karieri in prvo za ekipo iz Maranella - njegovemu predhodniku je to uspelo šele v sedmi dirki. Prvi startni položaj in zmaga – to v krstnem nastopu za Ferrari vse od leta 1956 in legendarnega Juana Manuela Fangia ni uspelo nobenemu dirkaču moštva iz Maranella. Nazadnje je na svojem debiju v dirkalniku s konjičkom leta 1989 uspelo zmagati Nigel Manselu, ne pa tudi nedavno upokojenemu Michaelu Schumacherju, ki je Räikkönenu takoj po koncu dirke čestital prek telefona. Finec danes s Ferrarijem v Albert Parku osvojil svojo deseto zmago. Lani mu v McLaren Mercedesu ni uspelo zmagati niti enkrat.

Ledeni mož izredno zadovoljen

"Nekaj posebnega je zmagati z novim moštvom, še posebej na prvi dirki. Res sem vesel, tudi zaradi vzdušja v moštvu. Stvari res ne bi mogle potekati bolje," je bil z razpletom uvoda v sezono 2007 menil Räikkönen. Hladnokrvnega Finca ni iz tira vrgla niti okvara na radijskih zvezah, zaradi česar je ekipa z njim lahko komunicirala samo s tablami ob ciljni ravnini.

Neverjeten debi Hamiltona

Izvrsten vtis je po svoji prvi dirki serije formule 1 pustil 22-letni Britanec Lewis Hamilton. Prvi temnopolti dirkač v zgodovini tega športa je uprizoril enega najboljših debitantskih nastopov, ki ga je kronal s stopničkami. Kaj takega je 1996 nazadnje uspelo Jacquesu Villeneuveu, ki je leto za tem postal svetovni prvak. Hamilton je po obeh postankih v boksih celo prevzel vodstvo, uspel pa mu je že odličen start. Že v prvem ovinku je brezkompromisno prehitel moštvenega kolega Fernanda Alonsa, ki se je na drugo mesto uspel povzpeti šele po drugem postanku v boksih.

"Voditi na prvi dirki je bilo nepozabno doživetje. Več let sem trdo garal, da sem lahko prišel v formulo 1 in vse delo se je izplačalo. Srečen sem in ves iz sebe od navdušenja," se je smejalo mlademu asu, prvaku serije GP2. Svetovni prvak Fernando Alonso pa je bil koncu zadovoljen z izkupičkom avstralske dirke: "Start je bil slab in takoj sem padel na četrto mesto. Ampak drugo mesto je za začetek sezone dobro, pokazali smo, da smo dobro delali in veselim se že naslednjih dirk."

Massa se je iz zadnjega prebil na 6. mesto

Za razliko od Räikkönena, ki je imel zelo mirno dirko, je bil precej bolj zaposlen drugi Ferrarijev voznik Felipe Massa. Brazilec je zaradi okvare menjalnika v kvalifikacijah obtičal na 16. mestu, po menjavi motorja pred dirko pa je moral startati celo z zadnjega in nato začel mukotrpen preboj iz ozadja. Na začetku se dolgo ni mogel prebiti mimo tekmecev, a je bila to posledica drugačne taktike; medtem ko so vsi ostali opravili po dva postanka pri mehanikih, je Massa po nove pnevmatike in gorivo zavil le enkrat, kar se mu je na koncu obrestovalo, saj je pristal na šestem mestu.

Manj uspešen krst ostalih debitantov

Medtem ko je Hamilton blestel in v svojem premiernem nastopu stopil na zmagovalni oder, pa je povsem drugačen vtis zapustil drugi novinec v elitnih ekipah. Finec Heikki Kovalainen, drugi voznik Renaulta, je bil občasno več na travi kot na stezi, poleg več izletov s ceste pa se je enkrat še zavrtel, a se je vrnil na progo. Ob vseh avanturah višje od desetega mesta s krogom zaostanka ni mogel. Nič kaj boljše se ni odrezal tudi nemški dirkač moštva Spyker, Adrian Sutil, ki je moral za kazen kar dvakrat peljati skozi bokse, na koncu pa se je uvrstil na 17. mesto

Zamanjše razburjenje poskrbela Coulthard in Wurz

Prva dirka sezone je minila razmeroma mirno, brez prekinitev in nesreč, za edini zaplet sta poskrbela David Coulthard in Alexander Wurz; Škot je skušal po notranji strani zavoja prehiteti Avstrijca, se zaletel vanj in s svojim Red Bullom poletel prek tekmečevega Williamsa, zelo blizu Wurzove glave, na srečo pa se je vse skupaj končalo samo z razbitima dirkalnikoma ob stezi.

Najmlajši podest v zgodovini

Menjava generacij v formuli 1 se v prvi sezoni po odhodu Michaela Schumacherja že pozna. Kimi Räikkönen s 27 leti, Fernando Alonso s 25 leti in Lewis Hamilton z 22 leti tvorijo najmlajšo zmagovalno trojko v zgodovini tega športa.

Sezona se bo nadaljevala z dirko v malezijskem Sepangu 8. aprila.