Kirm stopnjuje formo za Ruse

Manj kot dva tedna ločita Ruse in Slovence od prve tekme v Moskvi. Dodatne kvalifikacije za SP 2010 bodo dvignile na noge nogometno Slovenijo, pregovorno samozavestni Rusi posebne evforije pred »rutinskim« dvobojem ne čutijo.

Objavljeno
02. november 2009 09.56
Andraž Kirm (levo) v dvoboju z Damienom Johnsonom iz Severne Irske.
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana - Manj kot dva tedna ločita Ruse in Slovence od prve tekme v Moskvi, ki bo že nakazala, katera reprezentanca je bližje uvrstitvi na svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki. Dodatne kvalifikacije za SP 2010 bodo dvignile na noge nogometno Slovenijo, pregovorno samozavestni Rusi posebne evforije pred »rutinskim« dvobojem ne čutijo. Osrednje ime minulega konca tedna med slovenskimi nogometaši pripada Andražu Kirmu, ki je na Poljskem zabil prvi gol.

»Boljšega tujca Wisla še ni kupila, Kirm je nasploh eden od boljših nogometašev poljskega državnega prvenstva,« na vprašanje o formi 25-letnega Ljubljančana odgovarjajo poljski kolegi. Wisla Krakow je poleti odštela Domžalčanom približno pol milijona evrov odškodnine, zdaj je vrednost slovenskega reprezentanta na prestopni tržnici vsaj trikrat večja. »Kiro« je dobro igral že prej, njegov klub na Poljskem ta čas nima resne konkurence - po 12 kolih ima vodilna Wisla 6 točk prednosti pred drugouvrščenim Chorzowom -, naposled je padel še prvi gol; Kirm in poljski reprezentant Pawel Brožek sta si izmenjala dvojno podajo, Jaršan pa je nato mojstrsko - z lobom - ugnal vratarja gostiteljev za 0:1 (Wisla je premagala Korono Kielce s 3:2).

»Če je bila to moja najboljša predstava na Poljskem? Lahko, če hočete, toda jaz menim drugače. Igral sem že bolje, še bolj pa sem prepričan, da bom v prihodnje še boljši. Moje najboljše tekme šele prihajajo!« napoveduje Kirm pred najpomembnejšimi preizkušnjami v svoji karieri. Wisla v petek v derbiju poljskega DP gosti Legijo iz Varšave, nato sledita 14. in 18. november ter tekmi leta za Slovenijo: gostovanje na moskovskih Lužnikih in povratna tekma z Rusi v mariborskem Ljudskem vrtu. Ob tem velja izpostaviti, da je Kirm v drugem polčasu tekme v Katowicah igral na položaju levega bočnega branilca, podobno kot občasno v Domžalah. »Saj trener Wisle ve, da raje igram na levi strani zvezne vrste in se vključujem v napad, toda tako je pač naneslo,« je pojasnil Kirm.

Več v tiskanem Delu.