Kolajna v »uri resnice« ni več tako daleč

Šesto mesto Janija Brajkoviča je najboljši kronometer v zgodovini slovenskih nastopov na SP. Belokranjec je prepričan, da bi bil na nekolikanj zahtevnejši in njemu bolj primerni progi že včeraj konkurenčen za kolajno.

Objavljeno
25. september 2009 10.26
 Vito Divac
Vito Divac
Mendrisio - Jani Brajkovič, nekoč svetovni prvak med mlajšimi člani v vožnji na kronometer, je tudi v drugem nastopu med elito dokazal, da je mojster v najtežji kolesarski disciplini. Pred peresno lahkim Belokranjcem so bili v Mendrisiu le velemojstri s »kolesarskim vesoljcem« Fabianom Cancellaro na čelu. S »švicarsko lokomotivo«, ki je večji del 49,8 km dolge proge vrtel pedala s 120 obrati na minuto, se najboljši slovenski kronometrist vseh časov ni želel primerjati. Prepričan pa je, da bi bil na nekolikanj zahtevnejši in njemu bolj primerni progi že včeraj konkurenčen za kolajno.

»Šesto mesto je več, kot sem menil, da lahko v Švici dosežem. Počutil sem se odlično, kar pričajo tudi prenosi, ki sem jih vrtel - 54 x 11, 12 in 13. V trenutnih razmerah je bil to moj maksimum. Nemogoče je bilo pridobiti še kakšno sekundo. Vse je bilo domala idealno, razen lukenj na cesti in jarkov, ki so me nekajkrat vrgli iz ritma,« je ocenil najboljši nastop v karieri Brajkovič, ki je dosegel povprečje 48,927 km/h. Tudi taktično se je proge lotil odlično. Na začetku je vrtel pedala z nekaj rezerve, potem pa stopnjeval ritem in se z osmega mesta na prvem merjenju vmesnega časa prebil na šesto. V zadnjem delu je dosegel celo peti čas. Cancellara, ki se je na koncu nekoliko prepustil veselju, ga je prehitel le za slabe pol minute.

Brajkovič je za trikratnim svetovnim prvakom zaostal za 3:08 minute. Bolj primerljiv pa je zanj rezultat tretjeuvrščenega Tonyja Martina (drugi je bil Šved Gustav Larsson), za katerim je zaostal le za dobre pol minute. »Res je bil to moj maksimum, vendar pa imam še nekaj rezerve. V primerjavi z lanskim nastopom v Vareseju (osvojil je 8. mesto - op. p.) imam tri kilograme manj, kar se mi pozna še zlasti na ravninskih delih. Pred menoj so bili močni fantje, težji za 10 kilogramov in več. Letošnje priprave v Koloradu in Missouriju bržčas niso bile idealne za kaj več. Vendar je to zgodba za naslednje sezone, ko se bom poskušal pripraviti za naskok na kolajno, čeprav imam v mislih dirkanje na Vuelti na rezultat. Z Mendrisiom sem zelo zadovoljen, ker sem naredil korak naprej in tem dobil dodatno motivacijo za prihodnost,« je dodal Brajkovič.

Trener Milan Eržen je bil navdušen nad zadnjim tretjim krogom (dosegel je peti čas), malo manj pa nad prvim (11.). Meni, da je imel njegov varovanec pretežak prenos. »S kolesom, s katerim sta doslej kolesarila le Armstrong in Contador, se je Jani odlično ujel. Žal nismo mogli izpeljati vseh načrtovanih treningov. Če bi kolesaril s starim modelom, bi bil 15 do 20 odstotkov počasnejši. Najbolj pomembno pa je vendarle dejstvo, da napreduje in se nezadržno približuje zmagovalnemu odru,« je novomeški strokovnjak ocenil nastop Brajkoviča, ki so ga za izvrsten nastop pohvalili tudi strokovni komentatorji. Prepričani so, da Brajkovič s tako dobrim kronometrom resno trka na vrata, ki peljejo na zmagovalne odre na največjih etapnih dirkah.

Iz tiskane izdaje Dela.