Amalie Dideriksen še drugič mladinska svetovna prvakinja

Naslov mladinske svetovne prvakinje na cestni preizkušnji je v Ponferradi osvojila Amalie Dideriksen, Katja Jeretina 59.

Objavljeno
26. september 2014 13.08
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ponferrada - Na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Ponferradi so se danes preizkusile mladinke, zmage pa se je veselila 18-letna Danka Amalie Dideriksen. To je zanjo že drugi tovrstni uspeh v karieri. Edina Slovenka na dirki Katja Jeretina je bila 59.

Dideriksnova je v ciljnem finišu 72,8 kilometrov dolge dirke premegala Italijanko Sofio Bertizzolo, tretje mesto pa je osvojila poljska kolesarka Agnieska Skalniak. Cestno preizkušnjo so sicer zaznamovali tudi številni padci v uvodnem krogu.

Triindevetdeset kolesark je z dirko začelo ob 9. uri, najhitreje sta začeli Kazahstanka Svetlana Ryabova in Srbkinja Jelena Erić, a si do konca dirke nobeni od kolesark ni uspelo privoziti kake oprijemljivejše prednosti. Preizkušnja se je razvnela šele v zadnjem krogu, ko je Dideriksnova premogla največ moči in ubranila zmago z lanskega svetovnega prvenstva v Firencah. »Zelo sem srečna, saj tega nisem pričakovala. Mislila sem, da bodo tekmice bolj pozorne name zaradi lanske zmage. Letos je bila dirka drugačna, tekmice so me poznale, zato je to zlato še toliko več vredno,« je po zmagi dejala komaj polnoletna Danka.

Slovenska kolesarka Katja Jeretina je za zmagovalko zaostala 9,43 minute in osvojila 59. mesto, s tem pa tudi končala z nastopi v Ponferradi. »Mislim, da sem za prvič pokazala tisto, kar sem lahko. Bilo je kar v redu, glede na to, da je bil proga res zahtevna,« je dejala Jeretina, ki je vožnjo na čas končala na 43. mestu.

Danes ob 13. uri je v Ponferradi na sporedu še cestna dirka v kategoriji mlajših članov, Slovenijo bodo zastopali Gašper Katrašnik, Rok Korošec, Domen Novak, Luka Pibernik in Matej Razingar.