Avstrijec izkoristil veliko zmedo

Kolesarska dirka po Italiji: Andre Greipel in Caleb Ewan zapravila veliko priložnost.

Objavljeno
06. maj 2017 02.02
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Olbia – Takšnega začetka Gira si ne bi zamislil niti Alfred Hitchcock. Vse je kazalo, da bo po zaspani etapi prvo rožnato majico oblekel šprinter, potem pa je desni ovinek povzročil pravi kaos. V ozadju so favoriti za skupni seštevek obupano lovili ubežnike, na čelu glavnine pa je neodločnost šprinterjev izkoristil Lukas Pöstelberger.

Predstavitev ekip pred več kot desettisočglavo množico v Algheru je potrdila, da je bila Sardinija zadetek v polno. Astana je v spomin na preminulega Micheleja Scarponija na Giro prišla le z osmimi kolesarji, poklonil se mu je tudi poškodovani Fabio Aru. Ko sta na oder prišla še italijanski prvak Giacomo Nizzolo in Vincenzo Nibali, se je dan približal popolnosti. A v ozadju so se že zgrinjali temni oblaki: Stefano Pirazzi in Nicola Ruffoni sta padla na dopinškem testu. Kolesarja ekipe Bardiani CSF sta bila pozitivna med treningom pred Girom, ekipa pa je v strahu pričakovala odločitev direktorja dirke Maura Vegnija.

Vegni je včeraj zjutraj stisnjenih zob ekipi dovolil na štart. »Lahko se izkaže, da sta kolesarja nedolžna, zato ekipe ne smem izključiti, dokler Mednarodna kolesarska zveza ne bo potrdila odločitve. Bardiani bo štartal, a brez Pirazzija in Ruffonija.« Novega dopinškega škandala Giro res ni potreboval, o njem pa so kolesarji očitno resno razmišljali večino etape, saj so vozili v skoraj turističnem tempu. Edino omembe vredno dogajanje prvih 190 kilometrov je bil boj med ubežniki za modro majico najboljšega hribolazca, ki je pristala na ramenih Cesareja Benedettija. Potem pa se je začel ognjemet.

Spočite ekipe šprinterjev so se borile za položaj v ospredju, še štiri kilometre pred ciljem je vse potekalo brez težav, v ostrem desnem ovinku pa se je cesta zožala. Šprinterski vlaki so razpadli, Andre Greipel in Caleb Ewan sta panično pogledovala, kje so njuni pomočniki, Pöstlberger pa se je po kolesarskem načelu »glavo dol in poln plin« le odpeljal naprej. Prednost ni bila velika, a sta Greipel in Ewan čakala predolgo. Mladi Avstrijec v dresu Bore Hansgrohe je z nejevernim izrazom dvignil roke v velikem zmagoslavju, daleč največjem v njegovi karieri.

»Po radiu sem slišal le ‘Dajmo Pösti, dajmo!’ in iztisnil sem vse iz sebe. Prva profesionalna zmaga in rožnata majica, to je povsem neverjetno. Najbrž bom potreboval kar nekaj tednov, da bom dojel, kaj mi je uspelo,« je še vedno šokirani Pöstlberger razlagal v cilju. Ko bo danes Avstrijec v rožnati majici prvi odpeljal s štarta, se bosta Greipel in Ewan lahko le prijela za glavo. Dramatičnemu začetku bo danes sledila še ena zanimiva etapa do Tortolija, vzpon druge kategorije 50 kilometrov pred ciljem pa bi lahko premešal karte v pelotonu. Morda bo v ospredju tudi kdo od slovenske šesterice.