Belgijske razmere osrečile Kolumbijca

100. Giro d'Italia: Andre Greipel le dan užival v rožnati majici, Geraint Thomas zapravil priložnost za napad.

Objavljeno
08. maj 2017 02.38
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Cagliari – V pestrem koncu tedna na dirki po Italiji je najprej Andre Greipel popravil petkovo napako in oblekel rožnato majico, v nedeljski vetrovni etapi pa je dobro vožnjo ekipe QuickStep izkoristil Fernando Gaviria in slekel nemško »gorilo«. Vsi glavni favoriti so se pastem bočnega vetra izognili.

Prvi konec tedna v Italiji je bil pravi Giro v malem – začelo se je s presenečenjem, nato je dirka zajadrala v pričakovane vode, a je tik pred koncem sledil še zaplet v stilu ameriških kriminalk. Sobotna etapa je z 221 kilometri in serijo vzponov izgledala pretežka za šprinterje, a je Andre Greipel izkoristil moč celotne ekipe, da je etapo nekako ohranil pod kontrolo. A bi Nemec tudi v drugo ostal praznih rok, če se ne bi usoda poigrala s Calebom Ewanom. Avstralec je bil v šprintu v najboljšem položaju in je že začel prehitevati Greipla, ko se mu je odpel levi čevelj in zmaga je splavala po vodi. »Mislim, da sem se zaletel v Gavirio, zato se mi je odpel čevelj. Po pravici povedano bi najraje kar obupal, priložnost je bila res lepa. Edina pozitivna stvar današnjega dne je, da sem se tudi na težki etapi počutil zelo dobro.« Avstralec bo imel v karieri še precej priložnosti za majico vodilnega na Giru, Andre Greipel pa jo je po dolgih 12 letih lova vendarle dočakal. »Kot otrok sem sanjal, da bi stal na odru v rožnati majici. Lani se mi je izmuznila, tudi letos je izgledalo slabo, a nismo obupali. Šprint je bil res težek, a sem lahko sledil Mezgecu, ki je bil v dobrem položaju, potem pa sem le še pohodil na polno. Ta zmaga je za ekipne tovariše in predvsem mojo mamo, ki preživlja težke čase,« je bil po podelitvi čustven Greipel, ki med sotekmovalci uživa izjemno spoštovanje, saj je vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Presenetljivi zmagovalec prve etape Lukas Pöstlberger se je pogumno boril, a v šprintu proti Greiplu ni imel možnosti, Nemec pa mu je majico prevzel po zaslugi odbitnih sekund.

Z nedeljsko etapo do Cagliarija se je Giro poslovil od Sardinije. Na papirju naj bi bila manj kot 150 kilometrov dolga in povsem ravna etapa ena najlažjih na dirki, a je močan veter poskrbel, da akcije v zaključku ni manjkalo. Jan Tratnik je ujel beg četverice in večino etape kazal barve poljskega sponzorja in dres državnega prvaka, v zadnjih 30 kilometrih pa se je v ospredju začel srdit boj za pozicije. Večji del etape je namreč veter kolesarjem s sunki preko 40 kilometrov na uro pihal v prsa, deset kilometrov pred ciljem pa je v zalivu obrnil smer in zapihal s strani. Na belgijske razmere je bila najbolje pripravljena belgijska ekipa, Bob Jungels je vlak QuickStepa odpeljal naprej in tudi rožnata majica ni dolgo zdržala v silovitem tempu luksemburškega državnega prvaka. Fernando Gaviria se je zadovoljno muzal in na cilju s prepričljivo zmago kronal vrhunsko delo ekipe. »Dolgo smo lovili zmago, akcija nam je odlično uspela in prvi cilj dirke smo že dosegli – dan v rožnati majici.«

Kolumbijec bo tudi današnji prosti dan, ko se karavana seli na Sicilijo, preživel z maglio roso na ramenih. Geraint Thomas se tepe po glavi zaradi zapravljene priložnosti. »Ko je QuickStep razbil glavnino, sem bil zraven, situacija je bila za nas res ugodna, nato pa sem v enem od krožišč izgubil stik s prvim. Bob Jungels je narekoval tako močan ritem, da nisem imel nobenih možnosti, podobna usoda je doletela tudi Greipla. Škoda, pred Etno bi si lahko nabral dragoceno prednost,« je Valižan opisal tretjo etapo. Ob njem sta končala tudi Vincenzo Nibali in Nairo Quintana, ki sta uspešno prebrodila pasti Sardinije. Slovenci so spet opravili veliko dela na čelu glavnine, vidnejši rezultat pa se jim zaenkrat izmika.