Dumoulin položil majico, orožja še ne

Quintana končno prišel do živega Nizozemcu, Mikelu Landi zaslužena etapna zmaga in modra majica.

Objavljeno
27. maj 2017 00.02
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Piancavallo – Nairo Quintana je izkoristil slab dan Toma Dumoulina in se zavihtel na vrh skupnega seštevka Gira, a boja za rožnato majico še ni konec. Dve etapi pred koncem prvih pet kolesarjev loči le minuta in pol. V tretje je Mikelu Landi le uspelo in v senci boja favoritov je prišel do zmage.

Dramatičen in dogajanja poln zadnji teden dirke po Italiji se bo v zgodovino zapisal kot eden najboljših doslej. »Dirkata le zato, da bi jaz izgubil, zato srčno upam, da na koncu ne bosta na odru za zmagovalce,« je po koncu sredine etape Dumoulin obtožil Quintano in Vincenza Nibalija. Sicilijanec mu ni ostal dolžan. »Tom je preveč domišljav, naj se raje spusti nazaj na trdna tla in dirka. Preveč govori, jaz kaj takšnega o svojih tekmecih nikoli ne bi rekel,« je bil oster Nibali. Pred 19. etapo sta »petelina« stisnjenih zob zakopala bojno sekiro, a premirje ni trajalo dolgo.

Movistar in Bahrain Merida sta izkoristila slab položaj Dumoulina na spustu in peloton razbila na koščke. »Naredil sem začetniško napako in ostal v ozadju, kar sta Nibali in Quintana hitro izkoristila. Že na štartu sem imel slabe noge, zato dodatnega dela res nisem potreboval,« se je Dumoulin zavedal napake, ki ga je v zaključku drago stala. V veliki ubežni skupini je Mikel Landa hitro pokazal, kdo bo gospodar Piancavalla in se v tretjem poskusu le dokopal do etapne zmage in hkrati še potrdil modro majico za najboljšega hribolazca na Giru. V ozadju pa se je okrog Dumoulina dogajala prava drama. Kmalu po začetku 15 kilometrov dolgega vzpona je izgubil stik s skupino favoritov in začel se je dolg, mukotrpen kronometer proti vrhu. Quintana in Nibali sta povsem izmučena prečkala ciljno črto, kjer je ura ob čakanju na Dumoulina zlovešče tiktakala. Z močjo rožnate majice mu je nazadnje uspelo pregnati duhove Vuelte, kjer je pred dvema letoma na predzadnji dan popolnoma omagal in izgubil dirko. Maglia rosa je šla po zlu, sanje o zmagi pa še vedno živijo.

»Zadnji vzpon sem glede na razmere odpeljal odlično, brez izvrstne ekipe bi danes izgubil mnogo več. Ob tako slabem dnevu ne morem biti kos Quintani in Nibaliju. Lahko le upam, da bo jutri bolje,« med ohlajanjem v cilju ni bil preveč razočaran Dumoulin.

Quintani se je odvalil kamen od srca. »Če ga danes ne bi zlomil, bi se zlomil jaz. Naredili smo dobro delo, a še nič ni odločeno. Borili se bomo do Milana,« je bil prvič letos resnično nasmejan Kolumbijec. Dumoulin zaostaja manj kot 40 sekund, še četrtouvrščeni Thibaut Pinot je za maglio roso manj kot minuto, zato se bo stota obletnica Gira očitno odločala prav na zadnji dan dirke. Organizatorji bi si težko želeli še več.

Jan Polanc
je nadaljeval z dobrimi vožnjami in tudi tokrat popustil šele v zaključku. Nekaj časa je celo vozil z Dumoulinom, a je bil tempo rožnate majice vendarle prehud. Sledil je Stevenu Kruijswijku in skočil na 12. mesto skupnega seštevka. Jutri vidno izčrpano glavnino čaka še en peklenski dan z vzponoma prve kategorije na Monte Grappo in Fozo, ki bosta še zadnjič premešala karte pred odločilnim kronometrom do Milana.