Dumoulin se zdaj že poigrava

100. Giro: Zmaga kariere van Garderena, Dumoulin odbil napad na rožnato majico.

Objavljeno
25. maj 2017 23.01
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ortisei – Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko povzeli najzahtevnejšo dolomitsko etapo 100. Gira. Nairo Quintana in Vincenzo Nibali očitno nista kos razpoloženemu Tomu Dumoulinu, ki postaja gospodar dirke. S prvo etapno zmago na velikem odru pa je Tejay van Garderen končno pustil za seboj leta razočaranj.

Začetek 18. etape bi bil težko lepši. Vzpon na prelaz Pordoi, ki leži v senci očaka Dolomitov Marmolade, je razredčil glavnino in načeto ekipo Sunweb spravil v resne težave. Movistar je narekoval neizprosen tempo in pripravljal oder za veliki napad Quintane, ki bi ga ponesel na vrh. V kratki etapi (137 km) prostora za počitek praktično ni bilo, kar je na drugem vzponu na Valparolo plačal Jan Polanc. Sredin pobeg, s katerim se je prebil v deseterico, je bil očitno dvorezen meč. Polancu je pobral preveč moči in ko so v ospredju slabih 80 kilometrov pred ciljem vnovič navili tempo, je slovenski junak Etne začel drseti v ozadje. Sanje o elitni deseterici so se razblinile v trenutku, Polanc pa je dobil dragoceno lekcijo o pasteh zadnjega tedna tritedenske dirke.

Na prelazu Gardena se je začelo zares. Quintana se je v nekaj metrih otresel Dumoulina, Nibali je šel kmalu za njim in nekaj minut je bila rožnata majica v veliki nevarnosti. A je kolesarski mojster iz Maastrichta še enkrat pokazal jeklene živce, se v svojem tempu tik pred vrhom vzpona priključil Kolumbijcu in Sicilijancu ter tako odbil edini pravi napad.

Na zaključnem vzponu do Ortiseia je tudi Quintana zašel v krizo. »Morali smo poizkusiti, a se spet ni izšlo. Pričakovali smo, da Tom ne bo sledil našemu ritmu, zato zagotovo ne moremo biti zadovoljni,« je poudaril Kolumbijec. Ob koncu je napadel še Dumoulin in tekmecem jasno pokazal, kdo je pravi gospodar letošnje rožnate pentlje. »Spet sem vozil zelo dobro, res sem izgubil nekaj časa proti Pinotu, a to zame ni problem. Ni mi jasno, zakaj Quintana in Nibali nista želela sodelovati z mano, njun položaj na odru za zmagovalce je bolj v nevarnosti, upam, da ga bosta prav zaradi takšnih voženj na koncu tudi izgubila,« je Nizozemec nakazal, da vendarle ni pozabil na njuno brezkompromisno vožnjo v kraljevski etapi. Thibaut Pinot je v zaključku pridobil minuto in zdaj že diha za vrat Nibaliju na 3. mestu.

Tejay van Garderen je v šprintu za etapno zmago prelisičil Mikela Lando in se oddolžil za zadnjih nekaj let razočaranj, ko je bil vedno blizu, a se mu je uspeh vsakič izmuznil iz rok. »Za menoj sta katastrofalni sezoni, zato mi ta zmaga pomeni izjemno veliko. V Dolomitih sem pogosto na pripravah, poznam vsak košček ceste, zato lahko rečem, da sem zmagal doma,« je po prvem slavju na tritedenskih dirkah povedal Američan, ki je komaj zadrževal solze sreče.

Polanc je ciljno črto prečkal skoraj sedem minut za van Garderenom in v skupnem seštevku zdrsnil na 13. mesto. Časa za regeneracijo ne bo veliko, že jutri se bo etapa spet končala s ciljnim vzponom, tokrat se bodo povzpeli na strmi Piancavallo.