Ekvadorec v slogu Jana Polanca, polom Gerainta Thomasa

Na videz nedolžen padec med zaprto vožnjo v 3. etapi iz igre izločil prvega favorita Gira.

Objavljeno
05. oktober 2020 17.20
Posodobljeno
05. oktober 2020 17.26
Zmagovalec uvodne vožnje na čas Filippo Ganna je v rožnati majici nemočnemu Geraintu Thomasu (v sredini) pomagal proti vrhu Etne. FOTO: Luca Bettini/AFP
Če ob številnih uspehih Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča kdaj pozabimo na to, kako nepredvidljivo je lahko kolesarstvo, nas na to opomnijo tudi na videz nedolžne nesreče. Takšna je v 3. etapi Gira doletela Gerainta Thomasa, na papirju prvega favorita za zmago na Giru, ki je na vzponu na Etno izgubil vse možnosti za rožnato majico.

Junak dneva je bil sicer Ekvadorec Jonathan Caicedo (Education First), ki se je v slogu Jana Polanca (tu je zmagal leta 2017) po dolgem pobegu veselil največje zmage v karieri. Precej več pozornosti pa je pritegnilo dogajanje v skupini favoritov za vrh v skupnem seštevku, v kateri nihče ni pričakoval takšnega zasuka.

image
AFP Jonathan Caicedo je slavil največjo zmago v karieri. FOTO: Luca Bettini/AFP


Thomas je med zaprto vožnji v Enni (menda je povozil odvržen bidon) padel na bok, si strgal dres, vendar nadaljeval dirko, na videz brez posledic. Tako so sporočili tudi iz njegove ekipe Ineos, ki pa dejanskega stanja svojega kapetana ni mogla več skrivati, ko se je cesta začela vzpenjati proti Etni.


Od sanj do nočne more


V soboto še sanjski Giro za Ineos (uvodno zmago v vožnji na kronometer je slavil in rožnato majico oblekel Filippo Ganna, Thomas pa se je na 4. mestu odrezal najbolje med kandidati za končni vrh) se je sprevrgel v nočno moro. Thomas, ki je zaradi preslabe pripravljenosti izpustil Tour de France in vso pozornost preusmeril na Giro, ni mogel več slediti tempu glavnine, do vrha je izgubil več kot 12 minut …

image
AFP - International News Agency Na Etni je bil leta 2017 najboljši Jan Polanc. FOTO: Luk Benies/AFP


Britanec pa ni bil edini od favoritov s slabim dnevom, tudi njegov rojak Simon Yates (Mitchelton Scott) je zapadel v krizo in zaostal več kot 4 minute za zmagovalcem ter tri minute in pol za tekmeci za rožnato majico. To je prvič oblekel Portugalec Joao Almeida (Deceuninck Quick Step), vendar po preobratu na Etni zdaj zelo dobro kaže poražencem uvodnega kronometra, Vincenzu Nibaliju (Trek Segafredo), Jakobu Fuglsangu (Astana) in Stevenu Kruijswijku (Jumbo Visma).

Jan Tratnik je etapo končal na 93. mestu (18:09), Domen Novak (oba Bahrain McLaren) pa na 122. mestu (24:48).