Fajt ne zna pojasniti pozitivnega dopinškega testa

Slovenski kolesar Kristjan Fajt je šokiran in razočaran zaradi dopinškega prekrška in se zanj že opravičil.

Objavljeno
13. april 2016 18.38
iza franja
Š. Ro.
Š. Ro.

Novo mesto - Po dopinškem škandalu v slovenskem plavanju, je nova negativna novica o uporabi prepovedanih sredstev znova udarila tudi v kolesarstvu. Mednarodna kolesarska zveza je namreč suspendirala kolesarja Adrie Mobila Kristjana Fajta, ki naj bi bil med marčevsko dirko Istrska pomlad pozitiven na EPO.

Novomeški klub je kolesarja že odpustil, 33-letni Primorec pa je tako najbrž že končal kariero. »Lahko rečem, da sem šokiran in razočaran nad položajem, v katerem sem se znašel. Ne znam in ne morem pojasniti poteka dogodkov, ki so pripeljali do tega. V prvi vrsti se za nastalo situacijo opravičujem ekipi, sponzorjem in vsem simpatizerjem kluba. Seveda bom tudi odgovornost posledic nosil sam in hkrati upam, da to ne bo omajalo ugleda in trdnosti kolesarskega kluba Adria Mobil,« je sporočil Portorožan.

Fajt je leta 2003 na evropskem prvenstvu kolesarjev do 23 let v Atenah osvojil bronasto kolajno, nato pa se prelevil v koristnega pomočnika, predvsem kapetanom novomeške ekipe, pri kateri je preživel večino kariere. Eno sezono je tekmoval za Perutnino Ptuj, njegovo edino leto v tujini pa je bilo leto 2005, ko je kolesaril v dresu Tenaxa. Svoj največji uspeh je dosegel z etapno zmago na dirki okoli jezera Qinghai leta 2008. To je bila ena od dveh zmag v njegovi profesionalni karieri. Leta 2014 je kolesaril tudi v reprezentančnem dresu na svetovnem prvenstvu.

Fajt je že četrti slovenski kolesar na cesti, ki ga je v zadnjih letih zaznamoval doping. Tadeja Valjavca na testu niso nikoli dobili, a so ga kaznovali na podlagi nepravilnosti v biološkem potnem listu, Roberta Vrečerja so kaznovali z dveletno prepovedjo nastopanja, Jure Kocjan pa na svojo kazen še čaka.