Froome razkril rezultate testov, ki dosegajo zgornje človeške limite

Britanski kolesar Christopher Froome se želi na vsak način otresti obtožb o zlorabi dopinga.

Objavljeno
04. december 2015 13.09
ALL-YEAR ENDER/2015
G. L.
G. L.

London - Po zmagi Christopherja Frooma na prestižni kolesarski dirki po Franciji se je precej bolj kot o velikem dosežku Britanca govorilo o njegovi morebitni zlorabi prepovedanih substanc. Kolesar Skyja ima neutemeljenih obtožb dovolj, zato je javnosti razkril rezultate neodvisnih fizioloških testov, ki so pokazali na nekatere izjemne zmogljivosti 30-letnega kolesarja.

»Vem, kaj sem naredil, da sem tu. Jaz sem edini, ki lahko 100-odstotno zatrdi, da sem čist. Nisem kršil pravil. Nisem goljufal. Nisem jemal nobenih skrivnih substanc, ki komu ne bi bile znane,« je še enkrat ponovil Froome. Na udaru kritik se je znašel zlasti po deseti etapi letošnje francoske pentlje, ko je z neverjetnim pospeškom na hudem klancu pobegnil velikima tekmecema za končno zmago Albertu Contadorju in Nairu Quintani. Mnogi so mu očitali, da brez zlorabe dopinga to ne bi bilo mogoče, zlasti ko so razkrili podatke o moči, kadenci in srčnemu ritmu tekmovalca. Eden od gledalcev je šel celo tako daleč, da je sijajnega Britanca med 14. etapo polil z urinom in za njim kričal, da je dopinški grešnik.

Froomu so kritike prišle do živega, zato se je avgusta odločil za neodvisno testiranje v laboratoriju GlaxoSmithKline v Londonu. Zdaj so na dan prišli tudi rezultati, med katerimi je še posebej izjemna njegova maksimalna poraba kisika organizma VO2 max, ki jo merijo v mililitrih na kilogram telesne mase v minuti. Froome je na testiranju dosegel 84,6 VO2 max, kar je le nekoliko manj, kot so mu namerili na Touru (88,2), so sporočili pri britanskem časniku Esquire, pri katerem so opravili ekskluzivni intervju s Froomom.

Večina običajnih ljudi ima vrednost VO2 max med 35 in 50, aktivni športniki med 50 in 60, redki vrhunski športniki pa tudi okrog 90. Philipp Bell, športni znanstvenik v omenjenem laboratoriju, je na to dejal: »Froomova vrednost je verjetno zgornji človeški limit.«