Gilberta ne ustavi niti poškodovana ledvica

Amstel Gold Race: Philippe Gilbert je še četrtič dobil dirko, na kateri je zaslovel.

Objavljeno
17. april 2017 22.19
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Maastricht – Teden ardenskih klasik se je začel po pričakovanjih – z zmago Philippa Gilberta na dirki Amstel Gold, ki jo pozna kot lasten žep. Belgijca ni zaustavil niti padec, v zaključku je tudi Michal Kwiatkowski lahko pred njim le snel čelado. Slovencem so padci odvzeli možnosti v zaključku.

V preteklem desetletju se je večina izvedb uvodne dirke ardenskega trojčka odločala šele na zaključnem prečkanju slovitega Cauberga, nove ceste letošnjega zaključka pa so bile zadetek v polno. Junak pomladi Philippe Gilbert se je držal preverjenega recepta in napadel prvi. »Spet sem zadnjih 40 kilometrov preživel v ospredju, danes je skupina delovala zelo dobro. Zmago bi si zaslužili vsi, saj v tako složnem pobegu že dolgo nisem sodeloval,« se je tudi Gilbert priklonil tekmecem. V novem finišu dirke je bila zadnja ovira vzpon Bemelberg, kjer je Gilbert, oblečen v barve belgijske trobojnice, še enkrat navil tempo. »Vsi smo dihali na škrge, zato sem vedel, da naju nihče več ne bo ujel. Michalu sem rekel, da skupaj dirkava do zadnjega kilometra, potem pa naj zmaga najboljši,« je opisal zaključno potezo na šahovnici nizozemske klasike, s katero je matiral vse, razen Kwiatkowskega. V zaključku je imel Poljak boljše izhodišče, taktično gledano bi šprint težko izpeljal bolje, a je bil Gilbert enostavno premočan. »V zadnjih 50 metrih me je zmanjkalo. Nimam kaj, Phil je velik šampion in danes me je premagal najboljši kolesar na dirki. Naslednji dnevi bodo zelo zanimivi,« v cilju ni bil pretirano potrt Poljak v dresu Skya.

Gilbertov dosežek je spoštovanja vreden, saj se je med dirko zapletel v grd padec. Pregled v bolnišnici je pokazal, da si je poškodoval ledvico, zato je spomladanski del sezone zanj že končan, počival bo vsaj dva tedna. V isti padec sta se zapletla tudi Jan Tratnik in Grega Bole. »Colbrellija in Izaguirreja sem v ključnih trenutkih pripeljal v ospredje, imel sem velike težave z bolečinami v hrbtu zaradi padca. V zaključku sem izgubil stik, ko sem pomagal še Gasparottu,« je zanj zelo stresno dirko opisal Jeseničan. Več razlogov za zadovoljstvo je imel Matej Mohorič. »Cel dan sem pazil na Ruija Costo, po njegovem defektu sva dolgo lovila priključek k glavnini, tam sem porabil veliko energije. V zaključku nisem bil zraven, a sem kljub temu zadovoljen s svojim delom,« je Podbličan opisal delo desne roke kapetana ekipe UAE Emirates. Naslednja priložnost za slovensko trojico bo že jutri, ko je na sporedu Valonska puščica s strahovitim zaključkom na »zid« Mur de Huy.