Giro: Dumoulin še ob nekaj sekund

Dirka se bo odločila v nedeljski zadnji etapi, v 29,3 kilometra dolgem kronometru startom v Monzi in ciljem v Milanu.

Objavljeno
27. maj 2017 19.39
Italy Giro Cycling
A. V., STA
A. V., STA
Asiago - Jubilejna, 100. kolesarska dirka po Italiji streže z neverjetno izenačenim bojem za skupno zmago, zmagovalec bo odločen šele v zadnji etapi, 29,3 kilometra dolgem kronometru, možnosti za zmago pa ima še šest tekmovalcev. Kar štirje so pred zadnjim dejanjem znotraj minute, kar se na Giru še ni zgodilo.

Po predzadnji etapi je prišlo do spremembe na tretjem mestu, zmagovalec etape Francoz Thibaut Pinot je na njem prehitel Nizozemca Toma Dumoulina. Na prvih dveh mestih sta še naprej Kolumbijec Nairo Quintana in Italijan Vincenzo Nibali, med njima je 38 sekund razlike, Pinot na tretjem zaostaja 43, Dumoulin na četrtem pa 53 sekund.

Najboljši kolesarji na letošnji dirki so tudi v zadnji gorski etapi uprizorili spektakularen boj. Potem ko so ujeli ubežnike, so se napadi kar vrstili, predvsem so lomili Dumoulina, ki je v vožnji na čas najmočnejši, ga na koncu zlomili, a ne tako, kot bi si sami želeli. Nizozemec je pokazal neverjetno borbenost, nekajkrat je že zaostal, pa se pozneje priključil. Na koncu so mu moči vendarle pošle, tako da si je nabral zaostanek.

Na zadnjem od treh kategoriziranih vzponov je najprej napadel Rus Ilnur Zakarin, njegovemu skoku je sledil le Italijan Domenico Pozzovivo. Peti in šesti v skupnem seštevku sta se nekaj časa vozila v ospredju, imela več kot 20 sekund prednosti, a so ju v zadnjih kilometrih Quintana, Pinot in Nibali, ki so tudi sami poskušali z napadi, toda eden drugega se niso rešili. Tako se je v zadnjih 14 kilometrih ravnine vnel boj za zmago v etapi in pa dragocene bonifikacijske sekunde. Do največjega plena je prišel Pinot, ki je bil v skupini najboljši sprinter, zabeležil je prvo zmago Giru in napovedal, da bo v kronometru napadel tudi skupno zmago. Je namreč kar dober kronometrist, je tudi aktualni francoski prvak v tej disciplini.

"Do zadnjih treh kilometrov sem imel v glavi le, kako bi prišel do prednosti, etapne zmage nisem imel v mislih. Na koncu pa sem moral misliti na to, saj je vsaka bonifikacijska sekunda pomembna. Nekaj sekund sem pridobil, a ne veliko. Kronometer bo raven, ustrezal bo Dumoulinu, meni pa ne preostane nič drugega, kot da iztisnem zadnje atome moči in poskušam doseči najbolje, kar se bo dalo. Pri tem pa upam, da so Dumoulinu gorske etape pobrale več moči od mene, tako da svojih kronometrskih sposobnosti ne bo mogel v celoti pokazati," je po zmagi dejal Pinot.

Da je Dumoulin še vedno prvi favorit za skupno zmago, je potrdil tudi Quintana: "Mislim, da imam premajhno prednost pred njim. Težko bo, najbrž ne bom zmagovalec. Danes smo poskušali vse, da bi bila razlika čim večja, nekaj prednosti smo si privozili, a premalo."

Podobno borbenost kot Dumoulin je kazal tudi Jan Polanc. Nekajkrat med etapo je zaostal, pa nato vodilno skupino spet ujel. Do cilja z njo ni prišel, je pa prišel s tretjo skupino, ki je zaostala dve minuti in 35 sekund. Zasedel je 15. mesto, v skupnem seštevku pa je pridobil še eno mesto, zdaj je 11., saj je že pred etapo odstopil Nizozemec Steven Kruijswijk, ki je bil mesto pred njim. Zelo dobro se je v etapi držal tudi Luka Mezgec, ki je zaostal šest minut in 41 sekund, zasedel je 27. mesto.

Izidi:
1. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 4:57:58
2. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša-Alpecin)
3. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)
4. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale)
5. Nairo Quintana (Kol/Movistar) isti čas
6. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) + 0:15
7. Adam Yates (VBr/Orica-Scott)
8. Sebastien Reichenbach (Švi/FDJ)
9. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
10. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb)
...
15. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) + 2:35
27. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 6:41
81. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 25:53
82. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) isti čas
90. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 35:57
106. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) isti čas

- skupni vrstni red:
1. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 90:00:38
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) + 0:39
3. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:43
4. Tom Dumoulin (Niz/Sunweb) 0:53
5. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) 1:15
6. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale) 1:30
7. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 3:03
8. Adam Yates (VBr/Orica-Scott) 6:50
9. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 7:18
10. Davide Formolo (Ita/Cannondale-Drapac) 12:55
11. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 16:48
...
100. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 3:56:22
106. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 4:08:59
109. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 4:11:24
131. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 4:28:47
136. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 4:32:49