Giro dviguje prah s tekmovanjem za najboljšega spustaša; Mortirolo posvečen Scarponiju 

Organizatorji Gira so za 100. izvedbo pripravili novost - kontroverzno tekmovanje za najboljšega na spustih. 

Objavljeno
02. maj 2017 20.40
Switzerland Cycling Tour de Romandie
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Milano - Organizatorji Gira so znani po tem, da iz tritedenske preizkušnje vedno naredijo spektakel, ne glede na ceste, kjer tekmujejo kolesarji. Stota obletnica italijanske pentlje je zagotovo pomembna prelomnica v zgodovini dirke, kolesarji pa nad novostjo niso navdušeni.

Organizatorji so namreč pripravili posebno razvrstitev za tekmovalca, ki bo najhitrejši na spustih. Sponzorira jo proizvajalec kolesarskih gum Pirelli, med kolesarji pa ni požel najboljšega odziva. Tekmovali naj bi na desetih segmentih na različnih spustih, kjer bodo vsakemu kolesarju izmerili čas in najhitrejšega v skupnem seštevku okronali za kralja spustov.

Med destimi spusti je tudi tisti s Stelvia, najvišje točke letošnjega Gira ali t. i. Cime Coppi, poimenovane po enemu najboljših kolesarjev vseh časov Faustu Coppiju. Spust s Stelvia je relativno nevaren, tudi drugi v Italiji pa ponavadi potekajo po ozkih cestah, ki so nevarne že same po sebi in zagotovo kolesarji ne potrebujejo še dodatne vzpodbude, da bi na njih tvegali življenje. Nenazadnje je tudi zgodovina Gira posejana s tragedijami, predvsem s smrtjo Wouterja Weylandta po padcu na spustu leta 2011. 

Epilog odločitve bo znan zelo kmalu, saj se Giro na Sardiniji začenja že v petek. Organizatorji so najbrž pričakovali precej manjši in toplejši odziv na tekmovanje, ki bo zmagovalcu prineslo 5000 evrov. Zanj se bodo potegovali tudi Matej Mohorič, Jan Polanc, Jan Tratnik, Luka Mezgec in Luka Pibernik, ki bodo branili slovenske barve na rožnati pentlji. 

Scarponiju bo posvečen Mortirolo

Kolesarski svet, predvsem v Italiji, še vedno pretresa smrt Micheleja Scarponija v avtomobilski nesreči nedaleč od doma. Scarponi je v bogati karieri dobil tudi Giro, v Italiji pa je veljal za enega najbolj priljubljenih kolesarjev in tudi najbolj spoštovanih. V spomin na prezgodaj končano življenje mu bodo posvetili znameniti vzpon Mortirolo, ki bo na letošnji dirki imenovan Passo Michele Scarponi. Ob tem bodo nekdanjemu kolesarju Astane posvetili še vrsto drugih gest, s katerimi želijo tako kolesarje kot druge udeležence v prometu opozoriti na to, kako ranljivi so.