Giro po protestu kolesarjev umika nagrado za najboljšega spustaša

Nagrada za najhitrejšega na spustih je med tekmovalci naletela na takšno ogorčenje, da so jo organizatorji raje umaknili.

Objavljeno
03. maj 2017 14.16
CYCLING-TOUR-SUI-ROMANDIE
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Alghero - Poročali smo o kontroverzni nagradi za najhitrejšega na spustih na prihajajoči rožnati pentlji in o ogoročenemu odzivu kolesarjev na potezo, ki je po njihovem kolesarje izpostavljala še večji nevarnosti.

Najboljši bi skupno prejel 5000 evrov, kar se na prvi pogled ne zdi največja vsota, a kolesarjem nekaterih manjših ekip v profesionalnem pelotonu še vedno ni lahko, zato je obstajala bojazen, da bi tvegali preveč in bi se ponovila žalostna usoda Wouterja Weylandta iz leta 2011. Kolesarstvo po nedavni nesreči Micheleja Scarponija ne bi preneslo še ene tragedije, česar se zavedajo tudi organizatorji Gira.

»Z nagrado smo želeli le izpostaviti še en, prevečkrat zapostavljen element cestnega kolesarstva. Nikakor nismo želeli ogroziti varnosti kolesarjev in v luči komentarjev, ki smo jih prejeli v zadnjih dneh, smo se odločili, da bomo ukrepali. Razvrstitev bomo zato črtali iz programa, hitrosti kolesarjev pa bomo kljub temu merili, a le v statistično pomoč in popestritev gledalcem,« so zapisali v uradnem sporočilu za javnost.

Direktor dirke Mauro Vegni nagrado še vedno zagovarja: »Prepričan sem, da gre za dobro tekmovanje. Vsako leto, vsak dan moramo iskati načine, da dirko naredimo še bolj zanimivo in jo približamo gledalcem in navijačem. A če kolesarji menijo, da je tekmovanje prenevarno, potem nam ne ostane drugega, kot da ga umaknemo.«

Odziv kolesarjev bo pozitiven, glede na zapise na družbenih omrežjih pa si tudi gledalci takšnega tekmovanja niso želeli. Nepotrebno tveganje ne bi koristilo nikomur, lahko bi le pokvarilo tri tedne dolg kolesarski praznik v Italiji.