Hrastnikova in Žabjek na EP brez odličja

Monika Hrastnik in Jure Žabjek sta kljub odličnim izidom pred evropskim prvenstvom v spustu ostala brez odličja.

Objavljeno
28. maj 2017 18.56
N. Gr.
N. Gr.
Stuttgart - Na evropskem kolesarskem prvenstvu v spustu v italijanski Sestoli je najboljši slovenski rezultat dosegla Monika Hrastnik, ki je dirko članic končala na četrtem mestu. Šesti je bil med mladinci Rudi Pintar, med člani je Jure Žabjek osvojil 17. mesto. Žabjek je bil pred EP v odlični formi, dobil je dve dirki za evropski pokal, zato je le 17. mesto zanj razočaranje. Na strmi in tehnično nezahtevni progi se enostavno ni znašel. 

Med članicami je bila najhitrejša Italijanka Eleonora Farini, ki je bila za skoraj pet sekund hitrejša od rojakinje Alie Marcellini. Tretja je bila Francozinja Marine Cabirou, Hrastnikova, lani evropska podprvakinja, je bila od nje počasnejša za slabe pol sekunde. Špela Horvat je bila 11.

Evropski naslov med člani je osvojil Francoz Florent Payet, ki je za 0,6 sekunde ugnal Poljaka Slawomirja Lukasika. Bron si je pridirkal Italijan Loris Revelli, ki je za srebrom zaostal za vsega šest tisočink. Jure Žabjek, evropski prvak pred dvema letoma, je končal na 17. mestu s 4,8 sekunde zaostanka. Jan Cimperman je bil 19., Žiga Pandur 30., Miran Vauh pa po padcu 81. Med mladinci se je odlično s tekmeci boril Rudi Pintar, ki je za najhitrejšim Francozom Sylvainom Cougoureuxom zaostal za 7,5 sekunde. Matic Kokelj je bil 28.

»Vauh je padel, prednjo gumo mu je pobralo. Cimperman pravi, da je zadovoljen z vožnjo. Pandur in Žabjek se nista najbolj spoprijateljila s progo. Ni tehnična, je strma, zaostanki so bili nizki. Sekunda je lahko pomenila veliko mesto. Monika je naredila par napak, bila je blizu. Rudi je zelo zadovoljen, veliko je treniral je z Juretom in Žigo. Vse je dobro odpeljal. Od Matica sem pričakoval malo več glede na zadnje tekme in zaostanke. Bolj mu ležijo zahtevne proge. Ta je bila kratka in strma. V zgornjem delu je šlo kar naravnost navzdol, brez ovinkov, vmes so bile poličke. Smo zadovoljni, smo pa pričakovali malo več, tudi tekmovalci,« je iz Sestole sporočil vodja slovenske reprezentance Miha Jakopič.

Kje so meje van der Poela?

Olimpijski in svetovni prvak v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu, Švicar Nino Schurter, je zmagovalec tudi druge dirke v sezoni v Albstadtu. Za veliko presenečenje je poskrbel Nizozemec Mathieu van der Poel, sicer specialist za ciklokros, ki je osvojil drugo mesto, za Schurterjem je zaostal 26 sekund. Slovencev ni bilo na startu.

Tudi tretji Novozelandec Anton Cooper je zelo presenetil, za zmagovalcem je zaostal 49 sekund. Dvaindvajsetletni van der Poel, čudežni deček nizozemskega kolesarstva, je pred tednom dni na Češkem presenetil že z osmim mestom, se vmes preselil v Belgijo, kjer je na dirki po Belgiji zmagal v drugi etapi - za seboj je takrat v sprintu pustil belgijskega šampiona Philippa Gilberta - nato pa odhitel v Nemčijo in presedlal na gorsko kolo. Van der Poel je sicer izvrsten tudi v ciklokrosu, letos je bil na članskem svetovnem prvenstvu srebrn, pred dvema letom pa zlat.