Italijansko čast ob jubileju brani Vincenzo Nibali

Nibali bo na poti med Sardinijo in Milanom prvi favorit za rožnato majico. Kako se bo z izzivom dvojčka spopadel Nairo Quintana?

Objavljeno
05. maj 2017 00.43
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Alghero – Z današnjim štartom na Sardiniji se začenja 100. Giro d'Italia. Rožnata pentlja prinaša spektakel v Alpah, dovolj priložnosti za šprinterje in nenazadnje vzpon do žrela ognjenika, rožnato majico pa brani Vincenzo Nibali. Morskemu psu iz Messine ne bo lahko, za ovratnik mu diha konkurenca na čelu z Nairom Quintano.

Navdušenje, kakršno v italijanska mesta za tri tedne naseli »corsa rosa«, je težko opisati z besedami. Direktor dirke Mauro Vegni je želel ob jubileju dirko pripeljati v vseh 21 italijanskih pokrajin, a se je zaradi prevelikih logističnih zalogajev štirim moral odreči. Začetek na Sardiniji je posvečen prvaku novega italijanskega rodu Fabiu Aruju, vendar je moral 26-letnik zaradi poškodbe kolena Giro prečrtati. Zatem se dirka seli še v rojstno pokrajino Vincenza Nibalija, ki je rožnati pentlji podredil vso sezono.

Športni direktor moštva Bahrain Merida, Gorazd Štangelj, ostaja miren. »Vincenzo ni bil najbolj zadovoljen s prvim delom sezone, a zaupa trenerju Paolu Slongu, da se njegova forma vzpenja po pričakovanjih. Na zadnjih dirkah je pokazal napredek, kmalu pa bomo videli, če je bilo to dovolj,« se je najprej dotaknil forme prvega favorita. Taktiko nove ekipe še skriva, a opozarja na začetek na Sardiniji: »V prvih etapah praktično ni ravnine, zato bo treba biti zelo pozoren in izkoristiti morebitne težave katerega od favoritov. Na vzponu na Etno v četrti etapi bo že šlo zares, v naslednji etapi mimo Messine pa bo Nibali zagotovo želel počastiti svoje navijače.«

Vzpon na Blockhaus bo komu od favoritov zagotovo razblinil upe na končno zmago, posamični kronometer po vinskih gričih Umbrie pa bo prava paša za oči. Lani je podobna vožnja na čas v Chiantiju pripadla Primožu Rogliču, letos bosta favorita predvsem Tom Dumoulin in Geraint Thomas. Etapa v Apeninih bo načela utrujene noge, končnega nosilca rožnate majice bo najverjetneje dal zadnji vikend v Alpah, še prej bo dirka počastila Marca Pantanija z obiskom Orope, kjer se je začela tragedija Pirata, ki se je nekaj let kasneje končala s smrtjo. Najvišja točka dirke, tako imenovana Cima Coppi, bo slavni Stelvio na višini 2758 metrov, stoti Giro pa bo po zaključnem vikendu v Alpah namesto parade šampionov zaokrožil posamični kronometer do Milana.

V zadnjih letih so najboljši kolesarji namesto Gira raje izbirali dirko po Franciji, tokrat pa bo boj za »maglio roso« izjemen. Nibalija bo z mislijo na opevani dvojček Giro-Tour izzval Nairo Quintana, ki bi po 19 letih rad ponovil dosežek Pantanija. Forma miniaturnega Kolumbijca je uganka, letos je bil na štartu peščice dirk, a Quintana dobro ve, kako na višinskih pripravah v domovini pripraviti noge na največje napore.

Britanski ekipi Sky se zmaga na Giru izmika, tokrat so v boj poslali Gerainta Thomasa in Mikela Lando. Oba letos blestita, a se ob dveh kapetanih krhko ravnotežje zelo hitro lahko poruši. »Lahko se pretvarjamo, da je stoti Giro le še ena dirka, a ni. Zagotovo bo nekaj posebnega, zato se nimam za favorita, sploh glede na konkurenco. Dal bom vse od sebe in upam, da bova z Mikelom dobro sodelovala,« ostaja previden Thomas.

Kljub slabim izkušnjam iz preteklosti bo BMC na dirko poslal Tejaya van Garderena in Rohanna Dennisa, ki sta prej kot prijatelja zagrizena rivala. V njuno kategorijo spada še Thibaut Pinot, ki je v očeh mnogih tihi favorit. »Zame je Pinot vsaj tako dober kot Quintana in Nibali, če ne boljši, morda zaostaja le za Froomom. Na Giro gremo po zmago,« je bil jasen karizmatični športni direktor ekipe FDJ Marc Madiot. Ob boju za rožnato, kot se glasi uradni slogan dirke, bo zanimivo tudi med šprinterji. Letošnja pravila v boju za zeleno majico spet v ospredje postavljajo hitre kolesarje, na papirju sta najmočnejša Caleb Ewan in Andre Greipel, tudi Fernando Gaviria in Sascha Modolo se ne bosta hitro vdala. Ker se Giro tokrat ne začenja z vožnjo na čas, bomo že danes med njimi iskali prvega dobitnika rožnate majice na »centenariu«.