Jaime Roson presenetil Nibalija, Polanc skočil na peto mesto 

Jaime Roson je v šprintu na vrhu učke presenetil Vincenza Nibalija, s petim mestom se je izkazal tudi Jan Polanc.

Objavljeno
22. april 2017 19.24
N. Gr.
N. Gr.

Učka - V kraljevski etapi dirke po Hrvaški smo dobili presenetljivega zmagovalca. Pred današnjim dnem je bil v majici vodilnega Vincenzo Nibali, ki je na Hrvaško prišel kot nesporni prvi favorit dirke. Na dolgem in zahtevnem zaključnem vzponu na Učko si je Italijan zelo želel zmagati, tudi za tragično preminulega dobrega prijatelja Micheleja Scarponija, ki ga je danes zjutraj na treningu do smrti zbil kombi. 

Nibali je vozil odločno, a je bil v šprintu nekoliko močnejši Španec Jaime Roson. Ker na dirki po Hrvaški podeljuje tudi bonifikacijske sekunde na cilju, je dobil 10 odbitnih sekund, Nibali pa šest. Španec je pred današnjo etapo zaostajal za dve sekundi, tako da ima pred jutrišnjim zaključnim dejanjem dirke po Hrvaški dve sekundi naskoka. Nibali jih bo težko nadoknadil, saj bo zadnja etapa bolj kot ne namenjena šprinterjem.

Izkazal se je tudi Jan Polanc, ki pred Girom prihaja v vrhunsko formo. Na vzponu je dvakrat z napadom želel presenetiti tekmece, a je bila vodilna skupina z Nibalijem in Rosonom vedno dovolj pazljiva, da je Polanca ujela, preden bi si Gorenjec nabral večjo prednost. V samem zaključku je Polanc nekoliko popustil in v cilj prišel kot peti s petimi sekundami zaostanka. 

Pred jutrišnjo zaključno etapo je peti tudi v skupnem seštevku dirke, za Rosonom zaostaja 45 sekund. Uvrstitev v zgornjo polovico prve deseterice bo odlična popotnica za Polanca pred italijansko pentljo, kjer bo v dresu ekipe UAE-Emirates lovil etapno zmago. Takšen uspeh, največji v njegovi karieri, mu je leta 2015 na Giru že uspel. 

Kapetan Adrie Mobil Radoslav Rogina se je želel prebiti med prvo deseterico, a veteran na Učki ni imel dovolj moči. Ciljno črto je prečkal kot osemnajsti, v skupnem seštevku pa zaseda 14. mesto. Po etapi je bil precej kratek. »Upal sem, da mi bo šlo bolje kot v drugi etapi, a ni šlo, zato nisem zadovoljen. Boril sem se na vso moč, a ni bilo dovolj.«

Tudi trener Adrie Boštjan Mervar ni bil najbolj zadovoljen. »Danes nismo imeli veliko taktičnega prostora. Dirkalo se je na moč in razplet na etapi je tak kot je. Žal se Rogini ni uspelo prebiti med željeno deseterico.«