Jan Polanc je že vedel, zakaj je treniral na ognjeniku

100. Giro: Polanc postaja specialist za pobege v Italiji, tokrat je izbruhnil z izjemno borbeno vožnjo na sicilijanskem ognjeniku.

Objavljeno
09. maj 2017 22.41
Nejc Grilc
Nejc Grilc

Etna – Niz slovenskih zmag na Giru se nadaljuje! Jan Polanc se za napovedi o spopadu favoritov na Etni ni zmenil, pobeg dneva je bil le izhodišče za fantastičen samostojni napad Slovenca, ki je v zaključku vztrajal in dobil glavno nagrado – po letu 2015 drugo etapno zmago na rožnati dirki.

Slovenski kolesarji so pred začetkom jubilejnega Gira potiho napovedovali, da bo v ospredju predvsem lov na novo etapno zmago, tudi največji optimisti pa niso pričakovali, da bo prišla tako zgodaj. Četrta etapa s ciljem na Etni je bila nenazadnje podčrtana kot oder za prvi veliki obračun favoritov, ubežniki pa bi morali odigrati le obrobno vlogo. A jim je 25-letni Jan Polanc prekrižal načrte in si z drugo etapno zmago na Giru poklonil najboljše možno darilo za rojstni dan, ki ga je praznoval pred dnevi.

Polanc se je v zadnjih tednih pripravljal prav na Etni. Vulkan na Siciliji ponavadi ni prva kolesarska izbira, a je Jan dobro vedel, kaj ga čaka v Marsu podobni pokrajini. Italijanski krog se je na Etno povzpel četrtič, nazadnje je s cesto na ognjenik najhitreje opravil Alberto Contador leta 2011, za 100. dirko pa so organizatorji izbrali novo smer, ki naj bi bila s številnimi spremembami naklona kot naročena za Vincenza Nibalija. A vnovič niso računali na Polanca, ki postaja specialist za dolge in neverjetne pobege na italijanskih cestah. Še pred štartom dirke na Sardiniji je dejal, da bi bila nova etapna zmaga sanjska.

Ko je na drugem kilometru z Bruttom, Alafacijem in Jansejem van Rensburgom pobegnil v ospredje, je četverici v močnem vetru le malokdo pripisoval možnosti za etapno zmago. Polancu je šel na roke počasen tempo in navidezno premirje, ki v prvih dneh Gira še vedno vlada v glavnini. Pod skoraj 18 kilometrov dolg vzpon na Etno je nekdanji kolesar kranjske Save in ljubljanskega Roga prišel s štirimi minutami naskoka in ko je že nekaj kilometrov kasneje ostal v ospredju sam, sploh ni izgledalo obetavno. »V pobegu smo bili le štirje, vzpon pa je bil še težji, ker je pihal močan veter v prsa,« je razmere opisal Polanc. Nato se je začela pot do zmage, ki bo v kolesarskih krogih še dolgo odmevala.

Po počeni zračnici Mikela Lande je Sky nekoliko umiril tempo glavnine, na čelo je prišel francoski FDJ, tudi Astana si je želela zmage, Polanc pa je vztrajal pri treh minutah prednosti. Ciljna črta je bila vse bližje, tudi Gorenjec iz Britofa se je vse bolj sklanjal k krmilu. A se ni dal, pregovorno gorenjsko trmo je ponesel v svet. Nato je napadel še Vincenzo Nibali, za njim pa Ilnur Zakarin in začel se je zadnji kilometer, dolg kot ponedeljek. Ko so kamere naposled pokazale znak za zadnjih 150 metrov, je tudi Polanc zapel dres in v čast največje zmage kariere dvignil roki visoko v zrak.

»Brez težav sem se otresel drugih ubežnikov, saj so bili na robu zmogljivosti že pod Etno. To etapo sem si podčrtal že na ekipnih pripravah, zato sem danes šel v pobeg. Vedel sem, da bom, če me bodo ujeli, lahko pomagal vsaj Ruiju Costi. V zadnjem kilometru sem iz sebe iztisnil čisto vse, saj so zadaj lovili na vso moč. Zmaga ne Etni je bila težja kot pred dvema letoma na vzponu na Abetone, to je bil najtežji dan mojega življenja,« je Polanc pojasnil, kako težko prigarana je bila ta zmaga, s katero se je z velikimi črkami zapisal v zgodovino Gira in njegovega jubileja.

Za rožnato majico ni bilo dovolj, saj je v prvih treh etapah nabral skoraj dve minuti zaostanka. Vodstvo je prevzel Bob Jungels, Polancu pa je ob etapni zmagi pripadla še ena nagrada – oblekel je modro majico najboljšega hribolazca italijanske pentlje. Slovenska tradicija zbiranja zmag na rožnati pentlji od leta 2014 dalje še traja, Polanc pa je postal prvi kolesar s sončne strani Alp, ki ima pod svojim imenom zapisani dve etapni zmagi na tritedenskih dirkah. Slovenija ni več le dežela, od koder prihajajo kolesarski pomočniki, pod Triglavom že nekaj let nastajajo junaki, ki krojijo svetovni vrh.

Izidi, 4. etapa:
1. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 4:55:58
2. Ilnur Zakarin (Rus/Katusha-Alpecin) + 0:19
3. Geraint Thomas (VBr/Team Sky) 0:29
4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ)
5. Dario Cataldo (Ita/Astana Pro Team)
6. Tom Dumoulin (Niz/Team Sunweb)
7. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors)
8. Adam Yates (VBr/Orica-Scott)
9. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
10. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) vsi isti čas
...
128. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 22:52
129. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates)
131. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) oba isti čas
151. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 25:37
166. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 26:43

Skupno:
1. Bob Jungels (Luk/Quick-Step Floors) 19:41:56
2. Geraint Thomas (VBr/Team Sky) + 0:06
3. Adam Yates (VBr/Orica-Scott) 0:10
4. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida)
5. Domenico Pozzovivo (Ita/AG2R La Mondiale)
6. Nairo Quintana (Kol/Movistar Team)
7. Tom Dumoulin (Niz/Team Sunweb)
8. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
9. Mikel Landa (Špa/Team Sky)
10. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) vsi isti čas
...
19. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 0:58
...
105. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Drapac) 22:33
107. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 22:51
110. Luka Pibernik (Slo/Bahrain Merida) 23:37
154. Luka Mezgec (Slo/Orica-Scott) 29.48
166. Jan Tratnik (Slo/CCC Sprandi Polkowice) 31:59