Junak Etne po naših cestah drvel kot vihar

Kolesarsko DP v kronometru: Jan Polanc pometel s konkurenco, naslov pričakovano tudi Pintarjevi in Penku.

Objavljeno
10. junij 2017 01.31
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Ljubljana – Nova, že 36. izvedba maratona Franje se je začela z državnim prvenstvom v vožnji na čas v vseh kategorijah, ob slovenskih asih so se na kolesu pomerile tudi nekatere najboljše kronometristke s celega sveta. Naslova v članski kategoriji sta pričakovano odšla v roke Jana Polanca in Urše Pintar.

Vroč petkov popoldan je bil kot naročen za kolesarsko dirko v metropoli, ob lepem številu gledalcev je organizatorje presenetilo tudi zanimanje kolesarjev. »Letos smo močno presegli lansko številko, zato smo se znašli v časovni zagati. Če bi ostali pri prvotnem programu, bi samo za štarte potrebovali šest ur in pol,« je naval amaterskih kolesarjev na prvo preizušnjo 36. maratona Franje opisal vodja tekmovanja Gorazd Penko.

Začelo se je z mednarodno dirko žensk, kjer so ob domačih članicah BTC City Ljubljana tekmovale tudi konkurentke iz Belgije, Anglije, Norveške ... Poljakinja v dresu slovenske ekipe Eugenia Bujak je presenetljivo zmago zgrešila le za nekaj sekund. Na progi je bila v prvem delu zelo hitra in ciljno črto pred Kristalno palačo prečkala z drugim najhitrejšim časom. »Na začetku me je malo zmotil veter, a so se v nadaljevanju noge hitro vrtele, zato nisem izgubila dobrega občutka. Želela sem si voziti do cilja z istim ritmom in mislim, da mi je kar dobro uspelo. Enkrat sem tukaj že ostala tik pod odrom, zato me je drugo mesto res razveselilo,« je po podelitvi povedala Bujakova, ki v Ljubljani kolesari od ustanovitve ekipe pred štirimi leti.

V slovenski konkurenci se je drugič zapored naslova državne prvakinje veselila Urša Pintar, pričakovano je strla tudi odpor ekipne kolegice Polone Batagelj, ki je za državno prvakinjo zaostala dobre pol minute. Med mlajšimi člani je Izidor Penko upravičil status enega najbolj, če ne kar najbolj perspektivnega slovenskega kolesarja v svoji generaciji in je tako zasluženo osvojil majico državnega prvaka.

V članski konkurenci je bila dirka le še formalnost, saj v tem trenutku Marko Pavlič in večkratni državni prvak Gregor Gazvoda junaku Gira pač nista kos. Jan Polanc je izkoristil hitro progo in bil po 22 kilometrih več kot pol minute hitrejši kot Primož Roglič ob lanski zmagi, a je takrat kolesarje spremljal močan veter s strani. V drugem krogu je Polanc še dvignil tempo in le za tri sekunde zgrešil mejo 50 minut, pod katero se v Ljubljani ni spustil še nihče. »Pred Girom kronometra sploh nisem treniral, v zadnjih tednih pa sem naredil štiri treninge na kolesu za kronometer. Na progi so bile danes razmere optimalne, v prvem krogu sem se še malo držal nazaj in poizkušal ujeti Pavliča ter Gazvodo, v drugem pa sem tempo še stopnjeval in na koncu odpeljal na polno,« je povedal Polanc, ki je tako potrdil besede očeta Marka, da ima v vožnji na čas velik potencial. Je z izjemnimi rezultati prepričal ekipo? »Očitno, na dirki po Sloveniji bom kapetan, tokrat bodo drugi pomagali meni,« je bil nasmejan novopečeni državni prvak.