Katja Jeretina in David Per v ozadju

David Per: Ne sodim med tekmovalce, ki se specifično pripravljajo na kronometer. Zato je bilo težko storiti kaj več.

Objavljeno
23. september 2014 00.21
brez naslova
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ponferrada - Drugi dan kolesarskega svetovnega prvenstva v Španiji je imela Slovenija v ognju le enega predstavnika v moški konkurenci, David Per je na kronometru mlajših članov prehitel 18 tekmecev iz povečini eksotičnih držav in zasedel 45. mesto. Zmage se je veselil Avstralec Campbell Flakemore, ki pa je zgolj za 48 stotink ugnal Irca Ryana Mullena, na tretjem mestu je Švicar Stefan Küng zamudil devet sekund. Per, ki ni izkoristil prednosti suhega vremena - najboljše je oviral naliv -, je za najhitrejšim zaostal tri minute in 31 sekund.

»Ne sodim med tekmovalce, ki se specifično pripravljajo na kronometer. Zato je bilo težko storiti kaj več. Če želiš biti v vožnji na čas blizu vrha, moraš za nekaj časa odmisliti cestne dirke in opraviti specifične priprave. Jaz sem zadnji mesec ves čas nastopal na cestnih preizkušnjah, tako da tu nisem imel možnosti. Vseeno pa mislim, da je bila to zame dobra izkušnja, delno sem zadovoljen tudi z nastopom,« je pojasnil Per, slovenski prvak v tej kategoriji.

Med mladinkami se je z zlatim odličjem v vožnji na čas okitila Avstralka Mancey Stewart, ki je na 13,9 kilometra dolgi progi za deset sekund ugnala Danko Pernille Mathiesen, medtem ko je njena rojakinja Anna-Leeza Hull zamudila še dodatne tri sekunde. »Vreme ni bilo najboljše, a sama obožujem dirkanje v dežju. Ko sem zjutraj videla kaplje, sem se kar razveselila, saj sem vedela, da mi bo to ustrezalo. Poskušala sem čim manj zavirati in čim hitreje speljati zavoje,« je poudarila zmagovalka.

Edina slovenska predstavnica Katja Jeretina, za katero je to prva sezona med mladinkami, je na 43. mestu končala z dvema minutama in štirimi sekundami za Avstralko. »S progo sem kar solidno opravila. Malo me je zdelala trema, cesta je bila nekoliko spolzka zaradi dežja, kar pa me ni preveč oviralo. Najzahtevnejši je bil klanec, ki je bil res hud zalogaj,« je strnila 17-letna Mengšanka.

Jutri se bodo v Ponferradi v kronometru pomerili mladinci in članice.