Kennaugh prvi na Alpe d'Huez, Porte še povečal prednost

V zadnjih 1500 metrih ritma ni mogel držati Britanec Chris Froome, kar so izkoristili njegovi tekmeci v boju za skupno zmago.

Objavljeno
10. junij 2017 17.52
CYCLING-FRA-DAUPHINE
A. V., STA
A. V., STA
Alpe d'Huez - Britanec Peter Kennaugh je zmagovalec sedme etape kolesarske dirke Criterium du Dauphine, ki se je po 168 kilometrih končala z vzponom na Alpe d'Huez. Kolesar ekipe Sky je za seboj pustil rojaka Bena Swifta iz ekipe UAE Emirates, Španec Jesus Herrada Lopez iz Movistarja je bil tretji. Majico vodilnega je zadržal Avstralec Richie Porte.

Swift je za Kennaughom, oba sta bila večino dneva v begu, zaostal za 13 sekund, Lopez je 1:11 minute za zmagovalcem čez ciljno črto popeljal še Belgijca Jelleja Vanenderta in Francoza Romaina Bardeta.

V zadnjih 1500 metrih ritma najboljših ni mogel držati Britanec Chris Froome, kar so izkoristili njegovi tekmeci v boju za skupno zmago. Avstralec je močno pospešil, s seboj pa do cilja potegnil Danca Jakoba Fuglsanga, sicer tretjega v skupnem seštevku.

Porte in Fuglsang sta skozi cilj prišla 1:56 minute za Kennaughom, Froome je proti nekdanjemu moštvenemu kolegu Portu izgubil še 23 sekund. V skupnem seštevku ju tako loči 1:02 minute, Fuglsang na tretjem mestu zaostaja 1:15 minute.

V zahtevni etapi s šestimi vzponi, od tega enim ekstra kategorije in dvema prve kategorije, je bil od Slovencev pričakovano prvi na cilju Janez Brajkovič (Bahrain-Merida) na 36. mestu in s 4:47 minute zaostanka. Njegov moštveni kolega Grega Bole je prišel v cilj kot 133. z 31:02 minute zaostanka. V skupnem seštevku se je Brajkovič povzpel za tri mesta in je z 11:09 minute zaostanka 28. Bole je 97.

Borut Božič, tretji Slovenec v dresu bahrajnske ekipe, ki je začel dirko, v petek ni prišel na start etape.

Dirka sicer še povsem ni odločena, saj je pred kolesarji v nedeljo še zadnja etapa, ki bo prav tako zahtevna. Dolga bo 115 km in bo med Albertvillom in Plateau de Solaison vsebovala štiri kategorizirane vzpone, zadnji bo najvišje kategorije.