Kolesarsko SP: Prevotova svetovna prvakinja, Batageljeva 45.

Francozinja Pauline Ferrand Prevot je nova svetovna kolesarska prvakinja, najboljša Slovenka je bila Polona Batagelj.

Objavljeno
27. september 2014 14.54
Spain Cycling Road Worlds
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Ponferrada - Francozinja Paulie Ferrand Prevot je nova svetovna kolesarska prvakinja. Na 127,4 kilometra dolgi progi je v šprintu 11 kolesark po fotofinišu premagala prvakinjo iz kronometra, Nemko Liso Brennauer, tretje mesto je zasedla Švedinja Emma Johansson. Polona Batagelj je bila 45.

Batageljeva je kot najboljša Slovenka za zmagovalko zaostala pet minut in 46 sekund, le mesto za njo pa se je uvrstila še njena rojakinja Špela Kern, medtem ko je Urša Pintar odstopila. Podobna usoda je doletela tudi najboljši predstavnici slovenske ekipe BTC City, Poljakinjo Eugenio Bujak in Avstrijko Martino Ritter, ki sta bili skupaj s Pintarjevo udeleženi v skupinski padec.

»Lahko smo zadovoljni, viden je napredek od lani. Po zaslugi Kernove smo imeli eno najaktivnejših kolesark na dirki, za kar si zasluži pogum. Toda mogoče ji je prav trošenje moči preprečilo, da bi v cilj prišla. Žal mi je, da je Batageljeva za eno mesto zgrešila svoj najboljši rezultat na prvenstvih, še bolj pa, da je bila Pintarjeva, ki je bila na zadnjih treningih naša najhitrejša, vpletena v padec,« je po dirki za STA povedal selektor Gorazd Penko.

V nedeljo se bodo za naslov svetovnega prvaka borili še člani.

Zmagal Bokeloh, Penko šesti

Na mladinski preizkušnji svetovnega prvenstva je na cestni dirki že dopoldne zmagal Jonas Bokeloh. 18-letni Nemec je 127,4-kilometrsko preizkušnjo dobil v ciljnem šprintu (3:07:00), na zmagovalni oder pa sta se uvrstila še Rus Aleksandr Kulikovskij in Nizozemec Peter Lenderink, ki sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca.

Na cestni dirki se je s šestim mestom izkazal Izidor Penko, ki je v cilj prikolesaril v času zmagovalca: »Zbudil sem se v pričakovanju, da bo dirka težka in bo treba dati vse od sebe. In bilo je tako, a vseeno sem ohranil mirne živce. Zadnji mesec, dva sem dokazal, da se lahko merim z najboljšimi, in ti uspehi so mi vlivali samozavest. Tudi z reprezentančnimi kolegi in njihovo pomočjo sem zelo zadovoljen, opravili so odlično delo. Na žalost mi je kolajna ušla za nekaj mest. Mislim, da če bi bila proga malo bolj zahtevna, bi lahko govorili o kolajni, a pustimo to. Tudi s šestim mestom sem zelo zadovoljen,« je dejal Penko.

V mladinski konkurenci so nastopili še Žan Jerkič, ki je bil 62. (+4:32), Gorazd Per je bil 89. (+9:56), Matic Veber 90. (+9:56), Luka Čotar in Jon Božič pa sta odstopila.