Kolesarsko SP: veliko slavje Norvežanov, Pibernik med zasledovalci

Na SP v Ponferradi je naslov svetovnega prvaka na cestni dirki med mlajšimi člani osvojil Norvežan Sven Erik Bystrom.

Objavljeno
26. september 2014 20.16
Spain Cycling Road Worlds
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ponferrada - Na svetovnem kolesarskem prvenstvu je na cestni dirki med mlajšimi člani zmago slavil Norvežan Sven Erik Bystrom (4:32:39). Zasledovalce je ugnal za sedem sekund; srebro si je priboril Avstralec Caleb Ewan, velik norveški uspeh pa je, 24 ur po tem, ko so izvedeli, da bodo gostili SP 2017, z bronom dopolnil Kristoffer Skjerping.

Bystrom je v konkurenci do 23 let osvojil prvo kolajno za Norveško po letu 1997 in zmagi Kurta Asleja Arvesena. Tako je v tej starostni skupini kot svetovni prvak nasledil slovenskega upa Mateja Mohoriča, ki letos že nastopa med člani.

»Dirka je bila neverjetna. Ves čas sem se odlično počutil. Na začetku sem hranil moči v nogah za zaključek, ob pravem času sem pritisnil na plin in izšlo se je,« je po dirki povedal mladi up, ki bo v naslednji sezoni nastopal za Katjušo.

Za najboljši slovenski rezultat je tako na 182 km dolgi preizkušnji poskrbel Luka Pibernik na 15. mestu, ki je v cilj prišel z zasledovalci. »Proga je bila izjemno zahtevna. Po dirki smo bili vsi zelo izčrpani, čeravno smo prve kroge prevozili v dokaj mirnem in počasnem ritmu. Na koncu se je za zmago pomerila skupinica, ki je najbolje porazdelila svoje moči,« je dejal Pibernik in pohvalil svoje reprezentančne sotekmovalce:» Zahvalil bi se svojim reprezentančnim kolegom, pomagali so mi po svojih najboljših močeh. Lahko se jim le zahvalim za izjemno borbenost, predvsem bi izpostavil Roka Korošca, ki me je vseskozi držal v ospredju in nisem nepotrebno trošil svojih moči.«

Na dirki so nastopili še štirje slovenski kolesarji. Gašper Katrašnik je zasedel 91., Matej Razingar 94. in Domen Novak (vsi +11:49) 98. mesto, medtem ko je Rok Korošec (+19:07) končal na 110. mestu.

Danes je bila v Španiji še cestna dirka za mladinke. Na njej je zmagala danska kolesarka Amalie Dideriksen, druga je bila Italijanka Sofia Bertizzolo, tretja Poljakinja Agnieszka Skalniak, edina Slovenka Katja Jeretina pa je na 72,8 km dolgi preizkušnji zasedla 59. mesto.