Kolesarsko SP: Poljak Kwiatkowski šokiral favorite

Poljska v Ponferradi slavi svojega prvega svetovnega prvaka med profesionalci na cestni dirki, le dva Slovenca v cilju.

Objavljeno
28. september 2014 19.38
CYCLING-ESP-WORLD-UCI-ROAD-MEN
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Poljska - Kolesarska Poljska slavi svojega prvega svetovnega prvaka med profesionalci na cestni dirki. V španski Ponferradi je namreč za veliko presenečenje poskrbel Poljak Michal Kwiatkowski, ki je opravil z vso konkurenco, ciljno črto pa prečkal z osuplim izrazom na obrazu in glavo med rokami. Štiriindvajsetletni član moštva Omega Pharma-Quick Step, ki je na prestolu nasledil Portugalca Ruija Costo, je za sekundo prehitel tudi prvega favorita, Avstralca Simona Gerransa, medtem ko se je še tretjič zapored z bronom okitil Španec Alejandro Valverde, ki ima tako v svoji vitrini že šest odličij s svetovnih prvenstev. Švicar Fabian Cancellara, za katerega je bila to še zadnja priložnost za osvojitev edine še manjkajoče kolajne z velikih tekmovanj, je dirko končal tik za udarno deseterico.

Poljaki so se doslej enkrat samkrat zavihteli na zmagovalni oder, ob prelomu tisočletja je bil Zbigniew Spruch presenetljivo drugi na preizkušnji, ki jo je še bolj senzacionalno dobil Latvijec Romans Vainšteins. Kwiatkowski ni sodil ravno v najožji krog favoritov, čeprav že ima tudi odličje s svetovnega prvenstva: lani je bil v Firencah član zmagovalne zasedbe Omege Pharme-Quick Stepa na ekipnem kronometru. Je vsestranski kolesar, odličen šprinter z močnimi nogami tudi v gorskih etapah, svojčas tudi mladinski šampion v vožnji na čas. Na letošnjem Touru je bil dve etapi lastnik bele majice.

»Še kar težko dojamem, kaj se mi je posrečilo. Vse se je izteklo po najlepših željah. V petek sem si ogledal dirko mlajših članov in uvidel, da je možno uspeti tudi s samostojnim pobegom. V zadnjem krogu sem začutil neodločnost tekmecev in njihovo taktično kalkuliranje. Sam o čem takem nisem razmišljal, šprinta enostavno nisem mogel čakati. Zato sem napadel in izšlo se mi je. Tvegal sem, pomagal mi je tudi spolzek teren. To je velik uspeh za poljsko kolesarstvo, posvečam pa ga dekletu in družini,« je le stežka občutke ubesedil Kwiatkowski, ki se je v zadnjem krogu izmuznil favoritom, ki so pazili predvsem eden na drugega. Samostojni pobeg, ki ga je začel sedem kilometrov pred ciljem, pa je obrodil sadove.

Slovenskih kolesarjev ni bilo v ospredju, še najboljši je bil z dobre pol minute zamude Grega Bole na 42. mestu, toda daleč od svojega najboljšega dosežka izpred štirih let, ko je končal kot enajsti. Kristjan Fajt je z debelimi šestimi sekundami zaostanka zasedel 72. mesto, medtem ko so Luka Mezgec, Jan Polanc, kapetan Kristjan Koren in Jure Kocjan odstopili.

»Rezultat žal ne odraža pridnega dela, kot ga je pokazala ekipa, ki je bila složna in je delala za našega edinega vodjo Boleta. Na žalost nas je spremljala smola, saj je Gregi pet krogov pred koncem odpovedala elektronika na kolesu, zato ga je moral zamenjati. Porabil je veliko moči za vrnitev v skupino, kar se mu je poznalo v finišu. Smolo je imel tudi Mezgec, ki sicer ni bil udeležen pri padcu, mu pa je tri kroge pred ciljem nekdo priletel na kolo in mu zvil menjalnik, zato mu je zmanjkalo časa, da bi se spet priključil najboljšim. Vseeno sem prepričan, da smo za to progo povabili najboljše, ki so naredili vse za ekipni uspeh, kar jih je na koncu stalo uvrstitve,« je strnil selektor Gorazd Štangelj, ki je prvič vodil izbrano vrsto.

»Težko je zdaj govoriti, kako bi se razpletlo, če ne bi bilo okvare kolesa. Izgubil sem nekaj moči, a to verjetno ni bil glavni razlog, da ciljne črte nisem prečkal ob boku najboljših. Treba je biti realen, želje so eno, realnost nekaj drugega. Boril sem se do zadnjega metra, na sklepnem klancu me je resda malo zmanjkalo, noge so v zadnjih 300 metrih odpovedale. A tako je v kolesarstvu, štejejo metri. Zahvalo sem dolžan Kristjanu Fajtu, ki je do konca ostal z mano in mi pomagal, zaradi njega sem prihranil precej moči. Zadovoljen sem, dokazal sem, da spadam med kolesarje, ki nastopajo v svetovni seriji. Je pa vprašanje, kaj bi bilo, če bi imel letos v nogah bodisi večje dirke ali pa večjo količino nastopov,« pa je pojasnil Bole.

IZIDI CESTNE DIRKE PROFESIONALCEV NA SP V PONFERRADI

1. Michal Kwiakowski (Pol) 6;29:07
2. Simon Gerrans (Avst) + 0:01
3. Alejandro Valverde (Špa)
4. Matti Breshel (Dan)
5. Greg van Avermaet (Bel)
6. Tonny Galopin (Fra) - vsi isti čas
7. Philippe Gilbert (Bel) 0:04
8. Alexander Kristoff (Nor) 0:07
9. John Degenkolb (Nem)
10. Nacer Bouhanni (Fra)
11. Fabian Cancellara (Švi)
12. Ben Swift (VB) - vsi isti čas
42. Grega Bole (Slo) 0:38
72. Kristjan Fajt (Slo) 6:11
Luka Mezgec, Jan Polanc, Kristjan Koren, Jure Kocjan (vsi Slo) odstopili