Kolesarsko SP: slovenska mladinca povprečna

Med mladinci zmaga v kronometru Nemcu Lennardu Kamni, Izidor Penko na 31., Jon Božič pa na 49. mestu.

Objavljeno
23. september 2014 15.12
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ponferrada - Nemški kolesar Lennard Kamna se je na svetovnem prvenstvu v Španiji okitil z naslovom svetovnega prvaka med mladinci v kronometru. Na 29,5 kilometra dolgi preizkušnji je za kar tri četrt minute ugnal prvega zasledovalca, Američana Adriena Costo, medtem ko je tretjeuvrščeni Avstralec Michael Storer zamudil skoraj minuto. Kamna je postal prvi Nemec po Marcelu Kittlu izpred osmih let z zmago na mladinskem kronometru na šampionatu sveta.

Med nastopajočimi sta bila tudi dva Slovenca. Izidor Penko je pod taktirko očeta Gorazda na 31. mestu za zmagovalcem zaostal debele tri minute, medtem ko je državni prvak Jon Božič, ki je dirkal po napotkih Andreja Hauptmana, ostal skoraj štiri minute zadaj na 49. mestu med 69 kolesarji.

»Z današnjim nastopom je oče zadovoljen, jaz pa le deloma, saj je vedno prostor za izboljšave. Proga je zahtevna, ne toliko kot na evropskem prvenstvu, ampak ker je dober del ravnine, pridejo do izraza zelo močni kolesarji, dobri tudi na krajših klancih,« je poudaril Penko.

Božiča pa je strla zahtevnost terena: »Proga je zelo težka in ni pisana na kožo ravninskim kronometristom, kot sem jaz, saj je tu klanec kar zahteven. Zadnjih 10 kilometrov je res napornih, saj se teren ves čas vzpenja, za nameček nagaja veter.« Sledi še vožnja na čas za članice - brez slovenskih predstavnic.