Koren je želel zmagati tudi za Maurizza

Kolesarstvo: Kristjan Koren najboljši na klasikah, Luka Mezgec drugi.

Objavljeno
13. oktober 2014 07.49
Dirka po Sloveniji Kristjan Koren in Matej Mohorič Ljubljana 19.6.2014
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Kristjan Koren in Luka Mezgec sta včeraj sijajno dirkala oddaljena drug od drugega več kot 8000 kilometrov. Oba sta osvojila drugo mesto. Gorenjec je na pekinškem touru tako nadaljeval sijajne šprinte, Primorec pa je ob svojem zadnjem nastopu v letu 2014 dosegel najboljšo uvrstitev na enodnevnih dirkah najvišje ravni.

Odkar je od leta 2010 v Pro oziroma WorldTouru, je Koren sicer vknjižil tri zmage (na VN Camaiore in Medvode ter v etapi Po Sloveniji), veliko več pa mu pomenijo nekatere vrhunske uvrstitve v klasikah in etapnih dirkah. »Po vsebini oziroma konkurenci je bilo od drugega mesta v Bologni letos zagotovo boljše peto mesto v etapi na Eneco Touru v popolni konkurenci ekip WorldToura. Manj mi pomenijo rezultati na preizkušnjah, na katerih je bila udeležba najboljših moštev omejena. Na VN Bruna Beghellija so bile, denimo, le tri ekipe iz WorldToura,« je zadnji nastop sezone postavil na vrednostno lestvico kolesar, ki slovi kot eden od najboljših pomočnikov v svetovni eliti. Zato so tudi njegovi uspehi tako redki.

V Bologni je želel s pomočjo Ivana Bassa, Mateja Mohoriča in drugih kolesarjev Cannondala zmagati. Tudi zato, da bi se ob odhodu v pokoj zahvalil športnemu direktorju Dariu Maurizzu, v devetdesetih letih prejšnjega tisočletja že športnemu šefu Martina Hvastije. »V zaključku sem napadal, sledila pa sta mi le dva kolesarja. Nisem odnehal, čeprav je bil zmagovalec Valerio Conti vseskozi v zavetrju. Želel sem stopiti na zmagovalni oder,« je Koren opisal drugo mesto na dirki kategorije HC (takoj za WorldRTourom).

Mezgec je etapo čez sedem gorskih ciljev na Kitajskem sicer odlično prestal, na koncu pa je moral celo zavirati, zaradi česar je izgubil hitrost za zaključno akcijo. Čeprav je kazalo, da bo ostal zaprt, je v lastnem slogu privijugal v boj za zmago, vendar je imel Tyler Farrar bistveno boljši položaj. »Trojka Gianta, zadolžena za Luko, je morala zavirati, ker so kolesarji v ospredju močno pritisnili na zavore. Prepričan sem, da bi Luka zmagal, če bi bil šprint še sekundo daljši,« je o zaključku tretje etape povedal športni direktor Lionel Marie. Mezgec je dodal, da je moštvo opravilo sijajno delo, ki pa ga, žal, ni dokončal. Kakorkoli že, v Giantu se zelo zadovoljni, saj so v vseh treh etapah stali na zmagovalnem odru, Mezgec pa je v skupnem seštevku etapnih ciljev drugi. Prehitel ga je Farrar, ki je naposled le slavil zmago v letošnji sezoni drugih in tretjih mest. Danes karavano čaka kraljevska etapa z dvema ciljema 1. kategorije, jutri pa še sklepno dejanje sezone WorldToura, zadnja etapa v Pekingu od Trga nebeškega miru do olimpijskega štadiona Ptičje gnezdo, kjer je lani Mezgec slavil prvo profesionalno zmago.

Sezono končala tudi ekipa BTC Ljubljana

Z dobrim nastopom na dirki po italijanski pokrajini Emilii so kolesarke BTC Cityja Ljubljana zaključile prvo sezono v elitni konkurenci. Najboljša je bila zadnji mesec odlično pripravljena Špela Kern. Zasedla je peto mesto. Izkazali sta se tudi Urša Pintar s sedmim in Polona Batagelj z enajstim mestom.