Kralju šprinta nihče ne seže niti do kolen

100. Giro: Fernando Gaviria zmagal iz skoraj nemogočega položaja. V pobegu dneva tudi Matej Mohorič.

Objavljeno
20. maj 2017 02.21
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Tortona – Točno štirinajst let po zadnji zmagi Maria Cipollinija na Giru so italijanski navijači z občudovanjem pospremili novo simultanko Fernanda Gavirie, nespornega šprinterskega kralja znamenite kolesarske dirke. Najlažjo etapo 100. Gira je zaznamoval tudi Slovenec Matej Mohorič. 

Kolesarji so pred ekstremno težkim zadnjim tednom dirke z odprtimi rokami sprejeli darilo organizatorjev v obliki 167 km povsem ravninske etape, v kateri ni bilo prostora za presenečenja. Pobeg dneva je bil obsojen na propad, še preden se je sploh zgodil, kratko pa je tokrat potegnil Matej Mohorič, ki je moral zastopati barve ekipe UAE Emirates v ospredju. Pogumno so se borili skoraj 150 km, a šprinterji zadnje priložnosti na dirki niso želel izpustiti iz rok.

Vlak Bore Hansgrohe je bil vnovič izjemen, a kaj, ko Sam Bennett ni bil dorasel hitrim konkurentom. Tokrat je šprint začel prvi in nekaj časa je kazalo, da bo končno ujel prvo veliko zmago, nato pa je Fernando Gaviria kot puščica priletel iz ozadja za še četrto slavje na letošnji dirki. Okronal se je tudi z nazivom najuspešnejšega Kolumbijca v zgodovini dirke.

»Takšni rekordi me ne zanimajo, so le potrditev, da sem v Italijo prišel dobro pripravljen. Današnji šprint je bil povsem drugačen, moral sem se prebijati iz ozadja. Max Richeze je bil spet izjemen, brez njegove pomoči mojih uspehov ne bi bilo,« je bil na cilju v Tortoni zadovoljen Gaviria, a se zaveda, da njegova naloga še ni končana. Z zmago je še povečal prednost v točkovanju za vijoličasto majico, pred slavjem v Milanu pa ga čaka dolg teden v gorah. V prihodnjih dneh bo nekaj šprinterjev zagotovo zapustilo Giro, Andre Greipel se je takoj po prihodu v cilj in novem razočaranju odpravil na pot proti Nemčiji, na Giru pa ni več niti Gerainta Thomasa. »Poškodbe, ki sem jih staknil v nedeljo, so bile vsak dan hujše. Z ramo je še nekako šlo, koleno pa me vse bolj boli, zato sem se odločil, da je bilo dovolj. Težko je zapustiti dirko, sploh če si se vso leto pripravljal nanjo. Lahko bi vztrajal, a bi bil to le boj za preživetje, jaz pa sem vajen zmagovanja,« je povedal Valižan. Ker se je 13. etapa na široko izognila vzponom, bosta Jan Polanc in Omar Fraille boj za modro majico nadaljevala danes. Ciljni vzpon prve kategorije na Oropo, znano po Marcu Pantaniju, prinaša zajeten kupček točk, a bo zanje potrebno slediti tempu najboljših na dirki. Velike načrte ima tudi Nairo Quintana, ki bo želel pred zadnjim tednom dirke odščipniti vsaj nekaj sekund Tomu Dumoulinu in zaostriti boj za »maglio roso«.